Σκάφανδρο κατάδυσης...
Εδω που έφτασε η χώρα, η ηθική, το ηθικό, η οικονομία, το χρηματιστήριο, η τσέπη μας...
Λίγα λόγια για εμένα
sharelolder-cs . κατά κόσμον Χρήστος. Μετά απο τόσο καιρό στο φορουμ και τόσα posts, με ξέρετε αρκετοί, οι περισσότεροι ....
(διαβάστε περισσότερα)
Don't follow me. I'm lost too...
·Το πληκτρολόγιο της ξανθιάς γραμματέως και άλλα εύθυμα....
·Φορέστε το (ενίοτε τολμηρό) χιούμορ σας...
·Για τους φυλακισμένους...
·Γυναικείος χαρακτήρας
·Αμοιβαία δώρα...
·Η απόδειξη για τη κλιματική αλλαγή
·Ομερ-Πριόνης
·Γκίντερ Φερχόιγκεν: ΑΜΑΝ
·Μη πάει ο νους σας στο πονηρό...
·Εύα for ever !
·Απόκλιση 180 μοιρών
·Σκανδαλι-στικά όνειρα...
·Ντόρα, δώστα όλα....
·τραγούδια απο το You Tube
·Prive σελίδα, AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ KAI ΜΟΝΟ για τον Θρασσάκο (μη μπείτε οι υπόλοιποι)...
·Ο καφές είχε τη δική του ιστορία...
·Γελάνε και τα αυτιά του Γιωργου που φεύγει...
·Δώστε τόπο στα νιάτα και υπουργεία στους σαραντάρηδες
·Για τα μάτια του OTE...
·Please ask Monica for details....
·Κάπου μπροστά θα είναι το πράσσινο....
·Σκέψεις που κάνεις όταν είσαι "μαύρος" και "στη γωνία".....
·Προβληματισμοί...
·Γιατί ζορίζεστε;
·Ευχαριστίσατε τον Κύριο ημών...
·Χιουμορ απο τον Αρκά
·Οταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Σύνδεσμοι


Ο Εφιάλτης είναι ΗΔΗ εδώ, Νο 2 - Γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα;
1902 αναγνώστες
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009
00:44

 

 

(Σύνδεση με το προηγούμενο άρθρο)

 

Η χώρα μας είναι "υπερχρεωμένη" και  «υπερδανεισμένη».  Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον τη κρισιμότητα της κατάστασης, οπως ίσως κάποιοι πριν 3 μήνες στο ανάλογο άρθρο μου  "ο Εφιάλτης είναι ΗΔΗ εδώ".  βλέπε

http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20208&blid=14

 

Δεν είναι πλέον είδηση. Ο Εφιάλτης είναι ΗΔΗ εδώ. Κυριολεκτικά.

Είναι πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων. Τωρα πλέον ολοι ανησυχούν για το επίπεδο διαβίωσης τους, και τη περιουσία τους,  και οι αγορές και τα ταμπλώ και οι εταιρείες αξιολόγησης μας λένε καθημερινά το μάθημά μας στο βαθύ κόκκινο....

 

Τωρα το δημόσιο χρέος έχει πάρει κυριολεκτικά μια εκθετική τάση ανόδου.

Σα ρουκέτα εδάφους αέρος.

Το Δημόσιο χρέος (μαζί με τις εγγυήσεις πληρωμής δανείων που έχει εκδόσει το κράτος) ήδη υπερβαίνει τα 320 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα πλησιάζει τα 280 δισεκ. ευρώ.

Ρίξτε μια ματιά εδώ http://www.mof-glk.gr/ekdoseis/dhmosio_xreos/55.pdf

 

 Χρωστάμε στα τέλη Σεπτέμβρη 298 δις ως χρεος της κεντρικής κυβέρνησης συν 25,67 δις από εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου ήτοι κάπου 323,67 δις

 

Για να δούμε τι λεφτά μαζεύουμε  από εδώ

 http://www.mof-glk.gr/ekdoseis/py/2009-09.pdf

 

Από σελίδα 3 βλέπουμε το Σεπτέμβρη συνολικά έσοδα 9μήνου 36,609 δις

Οι συνολικές πληρωμές είναι  67,616 δις (σελ2) και χρειαζόμαστε 30,979 δις χρηματοδοτικές ανάγκες

Με άλλα λόγια μαζεύουμε το 54,14% των εξόδων μας και τα υπόλοιπα 45,86% τα δανειζόμαστε.

Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει κάθε χρόνο όπως πάμε τουλάχιστον κατά 40-45 δις χωρίς τον ανατοκισμό του. Βάλτε και τους επιπλέον τόκους στο ποσό αυτό και θα καταλάβετε που πάμε.

Τα ετήσια έσοδα δεν θα φτάνουν να καλύψουν καν την ετήσια αύξηση του χρέους (που μη ξεχνάτε επαυξάνει και τους τόκους)

 

Αν κάνετε τους λογαριασμούς απο τα επίσημα στοιχεία, φέτος εισπράξαμε στο 9μηνο λιγότερα έσοδα από πέρσι κατά 8,3% και οι πληρωμές μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν αντίστοιχα αλλά αυξήθηκαν και κατά 25,14%.

Πλήρης εκτροχιασμός, εξ ου και η εσπευσμένη παραίτηση της πανικόβλητης κυβέρνησης (;) Καραμανλή μεσούσης της τετραετίας.

 

 

 

 

Έχουμε λοιπόν τεράστιες υποχρεώσεις, και τεράστιες δανειακές ανάγκες μέσα σε ένα κλίμα που συνεχώς χειροτερεύει. Καθόμαστε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα συνεχών ελλειμματικών προϋπολογισμών όπου μισθοί και συντάξεις πληρώνονται με δανεικά και τα επόμενα δάνεια αναχρηματοδοτούν τα προηγούμενα, λαικιστί διακινούμε «θαλασσοδάνεια».

Δεν θέλω καν να σκεφτώ πόσο χειρότερα και δραματικότερα θα γίνουν τα πράγματα  όταν κάποια στιγμή ανέβουν και τα επιτόκια για να απορροφηθεί η ρευστότητα που έχει δοθεί στο παγκόσμιο σύστημα .

 

Το γεγονός ότι υπό άλλες συνθήκες η χώρα θα ήταν και επισήμως πτωχευμένη δεν είναι προς αμφιβολία,  ούτε οτι τωρα θα συζητάγαμε αντί με την ΕΕ με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Όχι ότι μας συμπάθησαν οι ξένοι. Ούτε μας στηρίζουν απο φιλικά αισθήματα. 
Απλά η ΕΕ -καθώς έχουμε ως νόμισμα το ευρώ και κρατάνε οι τράπεζές τους τα περισσότερα ομόλογά μας αλλά και οι άλλοι δανειστές για παρόμοιους λόγους- δεν αφήνουν να ειπωθεί ανοιχτά η λέξη « πτώχευση » γιατί δεν τους συμφέρει διόλου η αλυσιδωτή κατάρρευση που θα επιφέρει, εμείς θα διαλύσουμε μεν αλλά θα πρέπει μετά κι εκείνοι να διαγράψουν πολλά δις ευρώ ως μη εισπράξιμα. Τόσα που να ταρακουνηθούν γερά και οι δικές τους τράπεζες. Άσε που αν αρχίσει το ντόμινο με τις πλέον αδύναμες ευρωπαϊκές τράπεζες, και καταρρεύσουν μερικές δεν ξέρεις που θα σταματήσει, παίρνει μετά μορφή αλυσιδωτής πυρηνικής αντίδρασης, δημιουργείται θέμα για το ευρώ, ανοίγει ο κίνδυνος και για άλλες επίφοβες χώρες...

 

Ζούμε σε μια οικονομία όπου τα στελέχη του γιγάντιου Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, πληρώνονται καλύτερα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται σχετικά ως και πολύ λιγότερο και τελικά παράγουν σαφώς  λιγότερο, καθότι λείπουν ορθολογική και τεχνολογική οργάνωση, λείπει η προσέγγιση κόστους /οφέλους σε κάθε ενέργεια και δράση , λείπει  αξιοκρτατία, λογοδοσία και πειθαρχία, λείπει όραμα, αίσθημα ευθύνης και ηγεσία. Και εν γένει λείπει η παραγωγικότητα. Αντιθέτως επικρατεί λογική λούφας, ανευθυνότητας και αρπαχτής, δηλαδή εκμετάλλευση του πόστου για ίδιο όφελος.

 

Αλλά προφανώς δεν αντέχει η ιδιωτική οικονομία να πληρώνει τόσους υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα και τόσα «κεκτημένα»! ούτε τέτοιου επιπέδου οργάνωση και παραγωγικότητα.  Χρειάζονται σημαντικές αλλαγές δομών και re-engineering από μηδενική βάση. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι Δ.Υ. και οι συνδικαλιστές και η μονίμως λαϊκίζουσα αριστερά - και γενικότερα το πολιτικό σύστημα.

 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πλημμελής είσπραξη των φόρων και οι σπάταλες δαπάνες και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι κυρίως  η αναποτελεσματική λειτουργία του Κράτους σε κάθε του έκφραση.

 

Λέμε λοιπόν όλοι,  ότι λύση δεν είναι η υπερφορολόγηση που θα στεγνώσει την αγορά και θα οδηγήσει σε ύφεση, αλλά χρειάζεται απελευθέρωση της δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας του Έλληνα ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία, να γίνουν επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία και να παραχθεί νέος πλούτος προς φορολόγηση.

 

Το γιατί δεν έχουν γίνει σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις στην Ελληνική οικονομία τόσα χρόνια είναι ένα θέμα πολύ  σύνθετο για να το απαντήσεις με απλοϊκές μονοδιάστατες προσεγγίσεις του τύπου «γιατί είναι κλέφτες οι βιομήχανοι και όσα βγάζουν απ την εκμετάλλευση των εργαζομένων τα τρώνε»

Οι βιομήχανοι και οι Έλληνες και οι Γερμανοί και παντού βεβαίως,  είναι άνθρωποι και υπακούν στην ίδια ανθρώπινη φύση.

 

Το γιατί συμβαίνει ιστορικά να μην έχουμε στην Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις (χωρίς αξιολογική σειρά) και χωρίς να το αναλύσω ακόμα παραπάνω είναι μια σειρά από λόγους που άλλοι επιδέχονται βελτίωσης και άλλοι είναι δομικοί :

 

 

Το βασικό  πρόβλημα είναι μάλλον η  καθολική διαφθορά σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού - ως και τα πιο χαμηλά -  και η ύπαρξη σημαντικής -έως και σκόπιμης θα μπορούσε να πει κανείς- γραφειοκρατίας και πολυνομίας  για λόγους πολιτικού-κομματικού  ελέγχου της οικονομικής εξουσίας και βέβαια πελατειακής σχέσης και πολιτικής διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο, (πως αλλιώς θα πέσουν οι μίζες) με διασπαρμένες επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες,  με τις κάθε λογής αδειοδοτήσεις  να μπλοκάρουν σε περίεργα γρανάζια ή γιατί λείπει η «λίπανση» ή γιατί ο μηχανισμός «λιπαίνεται» από ανταγωνιστές του συγκεκριμένου επενδυτή. Και βέβαια στα πλαίσια αυτά είναι και  η ύπαρξη μη σταθερού φορολογικού καθεστώτος .

 

Φυσικά στο κόλπο του πολιτικού-κομματικού  ελέγχου  (εως και εκβιασμού για μίζες) ή και της σύγκρουσης ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων  ή χρονικής καθυστέρησης του αντιπάλου συχνότατα παίζει η εμπλοκή δια της "προστασίας του περιβάλλοντος" όπου πάντα υπάρχουν ομαδούλες "οικολογικά ευαίσθητων πολιτών"...Υπάρχουν συχνά και αρκετοί που παρασύρονται χωρίς να σταθμίσουν το κοινωνικό κόστος /όφελος .

 

Επιπλέον

 • Είναι θέμα μεγέθους χώρας και μικρού μεγέθους πληθυσμού, με διεσπαρμένα μικρά αστικά κέντρα εκτός της Αθήνας,  (αν δεν εξάγεις,  η τοπική αγορά είναι μικρή και δεν έχεις οικονομίες κλίμακος-ανταγωνιστικότητα ώστε να κάνεις επενδύσεις σε εξοπλισμό ή να ασχοληθείς με εξειδικευμένα προιόντα)
  • Είναι θέμα φτωχής χώρας χωρίς σημαντικά ντόπια κεφάλαια, τουλάχιστον  ως το 1970, -ως τότε μάλιστα εξήγαγε μετανάστες…
 •  Είναι θέμα απόστασης της χώρας από μεγάλες αγορές, της ΕυρώπηςΕπίσης είναι θέμα προβληματικής ειρηνικής συμβίωσης στη περιοχή των Βαλκανίων, εχθρότητα με Τουρκία  , φτωχών επίσης γειτόνων και ύπαρξης παλαιοτέρα στα Βόρεια χωρών συμφώνου Βαρσοβίας που δεν σου επέτρεπε να έχεις ανοιχτή οικονομία, η Ελλάδα ήταν σαν ένα απόμακρο νησί απ τη Δυτική Ευρώπη.
 • Από την άλλη, έχει κανείς αποβιομηχάνιση καθώς οι ελαφρές μας βιομηχανίες εντάσεως εργασίας μετοικούν στα Βαλκάνια.
 • Είναι θέμα ιστορικής ύπαρξης ως ελεύθερου κράτους (η μισή Ελλάδα απελευθερώθηκε ουσιαστικά τον 20 αιώνα)
 • Είναι θέμα γεωγραφικής μορφής και με πολλά νησιά,
 • θέμα ουσιαστικά ανύπαρκτων οδικών και λοιπών υποδομών ως το 1970,
 • Είναι θέμα παράδοσης και know how (οι τρείς τέσσερεις  τελευταίοι λόγοι  εξηγούν γιατί τελικά είχαμε μεγάλες επενδύσεις στη ναυτιλία
 • Είναι θέμα μη επαρκώς εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού (υπάρχει μόνο τις τελευταίες δεκαετίες και πάλι όχι πολύ εξειδικευμένο). Στη πραγματικότητα η χώρα παλινδρομεί καθώς  δεν είναι ούτε χωρα χαμηλού εργατικού κόστους για να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες Βαλκάνιους, Μεσσογειακούς κλπ, (δεν έχει και τον μεγάλο πληθυσμό) ούτε είναι χώρα υψηλής τεχνολογίας, υπερσύγχρονων υποδομών, με ανεπτυγμένη εφαρμοσμένη ερευνα και συγχρονα πανεπιστήμια, με βιομηχανική παράδοση, με know how κλπ.
 • Θέμα κατάλοιπων του εμφυλίου και πολιτικής νοοτροπίας της μεταπολίτευσης και ένθεν,  με αριστερά σύνδρομα που εχθρεύονται τις έννοιες κεφάλαιο επιχείρηση, κέρδος,  περί δήθεν στυγνής εκμετάλλευσης του λαού  από το κακό κεφάλαιο  παράλληλα με  μια ιδεολογικά ανύπαρκτη φιλελεύθερη δεξιά
 • Ολέθριες επιλογές των κυβερνήσεων απ το 1980 και μετά  προς τη κατανάλωση και τη μεγέθυνση του Δημοσίου χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη παραγωγική  βάση στην οικονομία, δες αναλυτικότερα «Να γιατί πέθανε η οικονομία και γεννήθηκε το χρέος»  http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20464&blid=14

 •  
  • Αδυναμία της ανωτάτης εκπαίδευσης και της έρευνας να υποστηρίξει επενδύσεις εντάσεως τεχνολογίας και πρωτοπορίας
  • Πλήρης ατολμία, ανικανότητα συντονισμού, ευθυνοφοβία και ακυβερνησία της πενταετούς διακυβέρνησης Καραμανλή.
  • Κομματικό κράτος και πλήρης εκμαυλισμός της διοικητικής μηχανής χωρίς λογοδοσία, αξιοκρατία, πειθαρχία
  • Εντελώς ανεύθυνες και ψηφοθηρικές αντιπολιτεύσεις χωρίς υψηλό αίσθημα ευθύνης  και διάθεση υπέρβασης απέναντι σε τόσο κρίσιμα ζητήματα

 

 

 

Μόνο που τα  διαρθρωτικά μέτρα παίρνουν αρκετό καιρό να αποδώσουν ακόμα και αν βάλεις πραγματικά πίεση.

 

Για να δούμε μετα απ όλα αυτά,  η κυβέρνηση τι μέτρα θα λάβει και πόσο θα πείσει τις αγορές τελικά ο ΓΑΠ .

Πάντως αν τη Δευτέρα τα μέτρα που θα εξαγγελθούν θεωρηθούν από τις αγορές πολύ "της ήπιας προσαρμογής" και όχι επαρκώς άμεσα αποφασιστικά και σκληρά, -όπως ήδη κατά τα φαινόμενα έκρινε σε πρώτη ανάγνωση η αγορά τη σημερινή συνέντευξη Παπανδρέου στις Βρυξέλλες -  (βλέπε στο ταμπλώ το απογευματινό χώσιμο στις τράπεζες )- φοβάμαι οτι πρέπει να ετοιμαστούμε  για ακόμα βαθύτερες βουτιές…

Με τις υγείες μας....

 

 

 

 

 

Σχόλια

12/12 04:05  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Το λοιπόν, δεν είμαι αρκούντως νηφάλιος να διατυπώσω αντιρρήσεις, πλήν όμως μοι φαίνεται πολύ καλογραμμένο και με επιχειρήματα - πέραν των επιμέρους διαφωνιών εις τας οποίας ίσως επανέλθω εάν δεν έχω χανγκοβερ (hangover) αύριο το πρωί... 5*

:D
12/12 06:30  shareholder-cs
Ζαμπέτας:
Ο πενηντάρης είναι ένας νέος της εποχής, κυκλοφοράει σαν εικοσάρης,
είναι ωραίος σαν εραστής...

Γειά σου Θράσσο μπερμπάντη...
Αφιερωμένο
http://www.youtube.com/watch?v=ImHxtfDQxA4

12/12 09:54  Λουκρητια
Θέμα κατάλοιπων του εμφυλίου και πολιτικής νοοτροπίας της μεταπολίτευσης και ένθεν, με αριστερά σύνδρομα που εχθρεύονται τις έννοιες κεφάλαιο επιχείρηση, κέρδος, περί δήθεν στυγνής εκμετάλλευσης του λαού από το κακό κεφάλαιο παράλληλα με μια ιδεολογικά ανύπαρκτη φιλελεύθερη δεξιά"


Και βαλε...Πολυ ηπιος εισαι.Μεχρι σκοπιμοτητα θα μπορουσα να τους καταλογισω.
12/12 13:59  shareholder-cs
Μα φυσικά Λούκρη, μεχρι σκοπιμότητα.

Τα έχω πει παλαιότερα και αναλυτικότερα τουλάχιστον εδώ για το ΚΚΕ: http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20492&blid=14

και εδω για το ΣΥΡΙΖΑ
http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=18371&blid=14

Ενός "κόμματος" (ακριβέστερα μιας ιδεολογίας) δήθεν αριστερου και προοδευτικού αλλά στη πράξη βαθύτατα συντητητικού και μίζερου, που φοβάται οτι με την απελευθέρωση και ενθάρυνση της επιχειρηματικότητας θα χάσει το κυρίαρχο ρόλο του που διαπλέκεται και παίρνει ισχύ μέσα στα αδιαφανή γρανάζια του δημοσίου.
Που φοβάται τον ανταγωνισμό που κρατά σε έλεγχο τα κόστη και σε εγρήγορση τις επιχειρήσεις, και όσες δεν μπορούν να ανταποκριθούν τις βγάζει απ το παιχνίδι, αντί να συντηρεί εταιρείες φαντάσματα, επικαλούμενο δηθεν την απασχόληση αλλά ρουφώντας πολύτιμους πόρους, αυξανοντας τους φόρους και εξασθενώντας έτσι τελικά τις υγιείς επιχειρήσεις.
Μιας ιδεολογίας που φοβάται την ανοιχτη διεθνοποιημένη οικονομία και τη βαφτίζει με τη φορτισμένη λέξη "παγκοσμιοποίηση" ως δηθεν κακιά.
Μιας ιδεολογίας που θέλει τα πάντα ανευρα "δημόσια" και δηθεν "δωρεάν", μόνο που οτι παράγεται δωρεαν απ το δημόσιο τελικά παράγεται αναποτελεσματικά και κοινωνικά πανάκριβα.
Να συνεχίσω Αλέξη μας "επαναστάτη":

Ποιός παράγοντας κρατά και ωθεί υψηλά τους μισθούς;
Φυσικά η ανάπτυξη της οικονομίας που φέρνει ζήτηση για καινούργιους, επιπλέον εργαζόμενους και μάλιστα πιο ειδικευμένους, και παράλληλα οι καινούργιοι μισθοί και το καινούργιο παραγόμενο προιόν αρδρεύουν τη ζήτηση και μεγαλώνουν το συνολικό μέγεθος της οικονομίας.

Επιπλέον νέα απασχόληση δημιουργείται με τη μή υπαρξη φραγμών στην είσοδο νέων επιχειρήσεων απο το εξωτερικό, τη μη υπαρξη κλειστών κυκλωμάτων και επαγγελμάτων, με την ενθάρυνση με κάθε τρόπο τ
12/12 14:00  shareholder-cs
Επιπλέον νέα απασχόληση δημιουργείται με τη μή υπαρξη φραγμών στην είσοδο νέων επιχειρήσεων απο το εξωτερικό, τη μη υπαρξη κλειστών κυκλωμάτων και επαγγελμάτων, με την ενθάρυνση με κάθε τρόπο των νέων ανθρώπων να γίνουν επιχειρηματίες ωστε να απασχολήσουν κι άλλους.
Νεα απασχόληση δημιουργείται όταν υπάρχουν κέρδη στις επιχειρήσεις για επανεπένδυση, άνοιγματα σε νέα αντικείμενα και project και εξάπλωση στο εξωτερικό.
Νεα απασχόληση δημιουργείται όταν δεν υπάρχει γραφειοκρατία και υπέρογκο κράτος που απομυζει και ανεβάζει τους φόρους για να συντητείται το ίδιο.

Στάσου λοιπόν μπροστά στο καθρέφτη, κοιτάξου και πές μας Αλέξη:

Ποιός πολιτικο-ιδεολογικός χώρος μάχεται σθεναρά την επιχειρηματικότητα ; Ποιός λοιδωρεί καθημερινά και καταγγέλει τους επιχειρηματίες λες και εγκληματούν; Η δήλωση σου παραπάνω είναι χαρακτηριστική. Ποιός καταγγέλει τις τράπεζες ως τοκογλύφους και ως το μεγαλύτερο εχθρό του λαού; Ποιός καταγγέλει τα κέρδη των επιχειρήσεων ως μιαρά και προιόν εκμετάλλευσης που πρέπει να απαλλοτριωθεί;
Ποιός στρέφεται κατά της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας;
Ποιός χρησιμοποιεί και καθοδηγεί τις τοπικές κοινωνίες συστηματικά ως φρένο σε νέα project?
Ποιός ζητά συνεχώς νέους διορισμούς στο Δημόσιο και μεγέθυνση του κράτους; Ποιός ζητά την επιβολή περισσότερων φόρων για να λειτουργεί αποκλειστικά σε κάθε τομέα (πχ παιδεία) ένα αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο κράτος;

Κοιτάξου στο καθρέφτη Αλέξη επαναστάτη μου και θα δείς ποιός τελικά καταδικάζει την επιχειρηματικότητα σε στατικότητα και να μη μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και υψηλούς μισθούς...
12/12 14:05  shareholder-cs
Αντε, δες κι αυτό, γιατί οντως η φερόμενη ως "αριστερά" έχει αρκετές φορές εγκληματίσει κατα της εθνικής οικονομίας.

http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=17487&blid=14
12/12 14:14  shareholder-cs
χαχα, τα λέγαμε απο τον Απρίλη με τον Παπαθανασίου για ζογκλέρ, αλλά...

http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=17601&blid=14
12/12 15:36  romanov
Πολύ καλόάρθρο όπως και το προηγούμενο. Πως να γίνουν όμως σήμερα επενδύσεις όταν δεν έγιναν όταν έπρεπε; Ένα κείμενο που μπορεί να σε ενδιαφέρει στο
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1636.aspx
13/12 01:53  shareholder-cs
Αρθρο που μπορεί να με ενδιαφέρει;
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ αγαπητέ Romanov.

Τα άρθρα του Βασίλη Βιλάρδου είναι κομμάτια χρυσάφι και το παρόν δεν αποτελεί εξαίρεση βεβαίως.
Βλέπεις οτι όποιος κοιτάξει εμπεριστατωμένα τα νουμερα και τις δομές του προβλήματος δεν μπορεί παρά να πάθει σύγκρυο. Βέβαια οι περισσότεροι προτιμούν να "κοιμούνται", αλλά ο Αρμαγεδών έρχεται... Και πίστεψέ με, δεν είμαι "αρκούδα".
Φυσικά οι αγορές δεν κοιμούνται και μας ρίχνουν τις σφαλιάρες...
Για φαντάσου, εν έτει 2009 οι 2200 μονάδες (οσο ήταν ο ΓΔ και το 1998...) φαίνονται πάρα πολλές και πάμε για χαμηλότερα...

13/12 01:53  shareholder-cs
Μη ξεχνάμε και κάτι που δεν λέει ο Βασίλης.
Ότι οι Γερμανοί έχουν και άλλο πρόβλημα όταν εκτοξεύονται τα spreads των δικών μας ομολόγων όπως και των άλλων «άτακτων» μελών.

Ότι μεγαλώνει περισσότερο το πρόβλημα ελκυστικότητας για τα δικά τους ομόλογα στον ανταγωνισμό για τη προσέλκυση δανειακών κεφαλαίων.
Οι αγορές ξέρουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να μας στηρίξουν και προτιμάνε με αρκετή ασφάλεια να αγοράζουν δικά μας ομόλογα με πολύ ψηλότερο επιτόκιο παρά τα Γερμανικά
Και καθώς τα γερμανικά επιτόκια είναι μεν βάση αλλά δεν είναι και πακτωμένα κάπου, ο ανταγωνισμός θα τους αναγκάσει κάποια στιγμή ενδεχομένως να ψηλώσουν τα επιτόκια τους για να προσελκύσουν κεφάλαια από άλλα διεθνή νομίσματα
13/12 15:22  Βασίλης Μαρκάκης
Δεν ξαν’ αφήνω , φρέσκες τηγανιτές πατάτες κοντά σου.! Όσο για το άρθρο…αριστούργημα (όπως συνήθως).
13/12 15:37  shareholder-cs
Βασίλη έρχονται ξέρεις δυσκολες μέρες, οπότε εγω όταν βρίσκω φαϊ το τρώω, ας πρόσεχες ΛΟΛ

Διάβασε τα σχόλια στο Καφενέ, έχει η Λουκρη μια ιδέα για σκίτσο...

Αντε και...επιφυλάσσομαι να ανταποδώσω.
13/12 16:20  nina
Share σου έστειλα ένα μήνυμα στο καφενέ!
13/12 17:20  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα, χα γειά σου Χρηστάρα λεβεντιά!

:D
13/12 17:23  gerodimos
5* Στον share.
Πάντα με γνώμη ορθή.
14/12 00:16  nina
Share ευχαριστω για την απάντηση σου! Μάλλον πρέπει να πουλήσω αύριο ΕΤΕ έστω και καθυστερημένα

18/12 23:49  nina
Χρήστο τις ευχές μου και το αφιέρωμα σου τα έχω στείλει στο καφενέ.
Καληνύχτα!
19/12 11:10  nina
Χρήστο, μαζί θα τα πούμε όταν θα ξυπνήσεις και εγώ να καλμαρω λίγο από τις δουλειές μου.
19/12 14:54  Βασίλης Μαρκάκης
Παρακαλώ να περάσετε από το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ TRADER» για να παραλάβετε το Υπουργείο σας !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
23 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψηfree counters

Athens

Get your own Box.net widget and share anywhere!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις