Σκάφανδρο κατάδυσης...
Εδω που έφτασε η χώρα, η ηθική, το ηθικό, η οικονομία, το χρηματιστήριο, η τσέπη μας...
Λίγα λόγια για εμένα
sharelolder-cs . κατά κόσμον Χρήστος. Μετά απο τόσο καιρό στο φορουμ και τόσα posts, με ξέρετε αρκετοί, οι περισσότεροι ....
(διαβάστε περισσότερα)
Don't follow me. I'm lost too...
·Το πληκτρολόγιο της ξανθιάς γραμματέως και άλλα εύθυμα....
·Φορέστε το (ενίοτε τολμηρό) χιούμορ σας...
·Για τους φυλακισμένους...
·Γυναικείος χαρακτήρας
·Αμοιβαία δώρα...
·Η απόδειξη για τη κλιματική αλλαγή
·Ομερ-Πριόνης
·Γκίντερ Φερχόιγκεν: ΑΜΑΝ
·Μη πάει ο νους σας στο πονηρό...
·Εύα for ever !
·Απόκλιση 180 μοιρών
·Σκανδαλι-στικά όνειρα...
·Ντόρα, δώστα όλα....
·τραγούδια απο το You Tube
·Prive σελίδα, AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ KAI ΜΟΝΟ για τον Θρασσάκο (μη μπείτε οι υπόλοιποι)...
·Ο καφές είχε τη δική του ιστορία...
·Γελάνε και τα αυτιά του Γιωργου που φεύγει...
·Δώστε τόπο στα νιάτα και υπουργεία στους σαραντάρηδες
·Για τα μάτια του OTE...
·Please ask Monica for details....
·Κάπου μπροστά θα είναι το πράσσινο....
·Σκέψεις που κάνεις όταν είσαι "μαύρος" και "στη γωνία".....
·Προβληματισμοί...
·Γιατί ζορίζεστε;
·Ευχαριστίσατε τον Κύριο ημών...
·Χιουμορ απο τον Αρκά
·Οταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Σύνδεσμοι


Τι επιδράσεις θα έχει η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων;
995 αναγνώστες
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010
01:46

 

O πήχης της φορολογικής επιβάρυνσης των μερισμάτων πέρασε ως γνωστόν από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με 10% μετά τη φορολόγηση των εταιρικών κερδών, στην  ένταξή τους στην φορολογική κλίμακα εκάστου μετόχου, μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.
 
Συγκεκριμένα:
“Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%. Στη συνέχεια τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσσονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσοστό των μερισμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μη ξεπερνά το 40%. Επιστρέφεται φόρος σε όσους από τη συνολική φορολόγηση προκύπτει φόρος μικρότερος του 40%.”

“Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου. Λαμβάνεται πρόνοια ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μη ξεπερνά τη φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα από μισθωτή εργασία.”

Με δεδομένο ότι με τα έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκε νέος ανώτατος συντελεστής 45% (για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ΕΥΡΩ), συνάγεται ότι η φορολογική επιβάρυνση στα μερίσματα θα φτάνει έως και το 45% !
 
Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό πέρα από τη προφανή φορολογική;
 
Παλαιότερα που ο φορολογικός συντελεστής των εισηγμένων εταιρειών ήταν στο 25%, οπότε η φορολογική επιβάρυνση των μερισμάτων ήταν flat για όλους τους μετόχους στο32,5% πάνω στα προ φόρων που διανέμονταν,  καθότι η αυτοτελής φορολόγηση με 10% επιβαλόταν ως παρακράτηση στο μέρισμα που ήδη είχε φορολογηθεί σε επίπεδο νομικού προσώπου (άρα με 10% στη διανομή πάνω στο 75% της φορολογίας της εταιρείας, δηλαδή άλλο ένα 7,5%).
Αυτό ήταν ενδεχομένως εις βάρος κάποιων, (ελάχιστων)  μικρομετόχων χωρίς άλλα έσοδα, αλλά ήταν ένας σχετικά ρεαλιστικός φορολογικός συντελεστής για τους περισσότερους με άλλα παράλληλα εισοδήματα , λίγο ανώτερο αλλά κοντά στο φορολογικό συντελεστή που είχαν ήδη απ τη φορολογική κλίμακα,  και ήταν ρεαλιστικός και για τον βασικό μέτοχο.
Τωρα,  προστιθεμένων των μερισμάτων στο εισόδημα, όσοι ήδη έχουν αρκετά εισοδήματα  ή αρκετά μερίσματα -όπως και οι βασικοί μέτοχοι-  θα φορολογηθούν όχι με 32,5% αλλά με 40 ή ακόμα και 45%. Ο τελευταίος είναι πλέον συντελεστής συνεταιρισμού και όχι φορολόγησης.
Επομένως όσοι είναι υψηλόμισθοι ή υψηλού εισοδήματος θα έχουν αντικίνητρο στη διακράτηση μετοχών αφού το μέρισμα θα φορολογείται πλέον με ληστρικό φορολογικό συντελεστή, άρα δεν θα επενδύουν σε Ελληνικές μετοχές.
 
Το άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ο βασικός μέτοχος έχει πλέον σημαντικότατο αντικίνητρο να παρουσιάσει κέρδη και κυρίως να τα διανείμει ως μέρισμα.
Άρα ο βασικός μέτοχος ή θα τα κρατά τα κέρδη μέσα στην επιχείρηση (η καλή περίπτωση όπου τουλάχιστον θα ενδυναμώνεται η επιχείρηση) ή ακόμα χειρότερα, (κάτι που δεν δείχνει να έχει γίνει αντιληπτό απ τον νομοθέτη), θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να τα «εισπράξει αφορολόγητα» περνώντας στην επιχείρηση όλα του τα προσωπικά έξοδα και μάλιστα φουσκωμένα, αλλά όχι μόνο.  Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι δολίευσης των εταιρειών,  βλέπε άρθρο μου
 
«Σύγκρουση συμφερόντων και μέθοδοι καταδολίευσης των εταιρειών από τους βασικούς μετόχους.»
 
Άρα ο υψηλός φορολογικός συντελεστής ωθεί όχι μόνο σε φοροδιαφυγή τον βασικό μέτοχο αλλά και προς τη διαφθορά και δολίευση, σε κλοπή δηλαδή σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας.
 
 
Επιπλέον καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό αντικίνητρο να διακινδυνέψει κανείς επιχειρηματικά τα κεφάλαιά του και να επεκτείνει δουλειές σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον όσο το σημερινό, για να έχει ουσιαστικά εν τέλει συνεταίρο στα κέρδη τον κρατικό κορβανά.
 
Νομίζω ότι εδώ πλέον κινδυνεύουμε να περάσουμε απ τη φάση όπου κάποιοι δεν φορολογούνται ανάλογα με τη φοροδοτικοί τους ικανότητα, σε φάση υπερφορολόγησης.
 

 

Σχόλια

21/03 01:53  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλό Χρήστο
Ας ελπίσουμε ότι μετά την πρώτη αναμπουμπούλα θα βρεθεί η χρυσή τομή...
21/03 01:54  shareholder-cs
Εδώ έχω και απορίες όπως, η επιστροφή κεφαλαίου θα λογίζεται ως μέρισμα και θα φορολογείται; Νομικά δεν μπορεί να συμβεί νομίζω…
Και τι θα γίνει με μερίσματα που εισπράττουν εταιρείες επενδύσεων και αμοιβαία και άλλα νομικά πρόσωπα; Θα φορολογείται με 45%; Θα πεθάνουν ώσοι θεσμικο΄λι επιβιώνουν ακόμα.
Και τι γίνεται αν το μέρισμα δίνεται σε επανεπένδυση ως μετοχές όπως πχ εδωσε η ΕΤΕ, η Κϋπρου, η ΜΑΡΦΒ κλπ αφου κάθε μέτοχος θα εχει το προσωπικό του φορολογικό συντελεστή;

Οσο για τη φορολογία στην υπεραξία μετοχών, αυτή θα τη σχολιάσουμε αφου διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέριες...
21/03 02:05  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
σε ότι αφορά την φορολόγηση μερίσματος που δίδεται σε μετοχές, υποθέτω ότι ο υπολογισμός του θα γίνεται με την αξία της μετοχής κατά την ημέρα διανομής του.
21/03 02:11  shareholder-cs
Με ποιον φορολογικό συντελεστη είναι το ερώτημα Σολων αφου ο καθένας έχει πλέον το δικό του ανάλογα με τα λοιπά εισοδήματά του, που κι αυτά θα προσδιοριστούν στο τέλος του οικονομικού ετους, οχι οταν δίνονται οι μετοχές...
Εκτός αν σου κρατά 40% και σου δίνει μετοχές και μετά σου επιστρέφει σε λεφτά τη διαφορά. Αλλά θα σου επιστρέψει το κράτος απο λεφτά που δεν εισέπραξε; Χλωμό το βλέπω.
21/03 02:13  shareholder-cs
Όσο για τα άλλα, τα πιο σημαντικά, ένα έχω να πω αυτή τη στιγμή : Η Γερμανία λυπάται το καρφί και θα χάσει στο τέλος το πέταλο.
Παίρνει μεγάλο ρίσκο με τη στάση της. Νομίζει ίσως ότι με τη τωρινή στάση της παραδειγματίζει τους υπόλοιπους "νότιους" ή όσους εν πάσει περιπτώσει είναι χαλαροί στο συμφωνο σταθερότητας, αλλά αν δοθεί καθαρά το σήμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης στην Ευρωζώνη το επόμενο θύμα που θα υποστεί επίθεση στη καλύτερη περίπτωση θα είναι ένας ένας με τη σειρά οι pigs και στη χειρότερη μάλλον θα είναι επίθεση στο ιδιο το Ευρώ. Και τότε δεν θα σώζεται η παρτίδα..
21/03 02:17  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Αναρωτιέμαι Χρήστο, πόσο στ' αλήθεια η Γερμανοί φοβούντα;ι τυχόν διάλυση της Ευρωζώνης ή υποτίμηση του Ευρώ. Τι έχουν άραγε να φοβούνται?
(άντε σου βρήκα θέμα να γράφεις ως το πρωί)
21/03 06:22  shareholder-cs
Απο το Blog του Κούρκουλου,
http://kourkoulos-kostos.blogspot.com/2010/03/blog-post_19.html

το παρακάτω άρθρο:

Οι γερμανοί χάνουν είτε έτσι είτε αλλιώς από αυτήν την κατάσταση με την Ελλάδα.
Και αυτό συμβαίνει διότι πλέον περίτρανα έχουν αποδείξει στους λοιπούς εταίρους τα κάτωθι.
1. Οι γερμανοί είναι πάνω από όλα και πριν από όλα μόνο γερμανοί, και όχι ευρωπαίοι.
2. Ενδιαφέρονται για το γράμμα του νόμου, και όχι για το πνεύμα του.
3. Δεν είναι η ΕΕ ούτε ομοσπονδία ούτε συνομοσπονδία και δεν ενδιαφέρονται να την κάνουν.
4. Δεν ενδιαφέροντα για τίποτε άλλο έκτος από ισχυρό Ευρώ και πλεονασματικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους.
5. Η ΕΕ είναι ένα κλαμπ της Γερμανίας για να πουλούν τα προϊόντα τους.
6. Ο νότος της ΕΕ υπάρχει για να πουλά ο βοράς της ΕΕ.
7. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη.
8. Τα δικά τους προβλήματα είναι ευρωπαϊκά, όλα τα άλλα είναι ξένα.
9. Δεν τους ενδιαφέρει να λύνουν προβλήματα, και δει άλλων χωρών, «ξένων»
10. Είναι δογματικοί. Προτιμούν να αφήσουν τους πολεμίους της ΕΕ να ανακατευτούν στα της ΕΕ, πάρα να αφήσουν τον νόμο.
11. Είναι εγωιστές σε σημείου ηλιθιότητας. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό το παιχνίδι με την Ελλάδα, είναι παιχνίδι που έχει οργανωθεί από μαεστρικούς κύκλους.
12. Δεν έχουν μάθει το μάθημα τους από τον Β ΠΠ. Προτιμούν να καταρρεύσει η ΕΕ, πάρα να αλλάξουν σκέψη.
13. Δεν βλέπουν μπροστά. Αυτή τη στιγμή όλος ο ευρωπαϊκός νότος, άσχετα αν βοηθήσουν την Ελλάδα ή όχι, είδε τι τους περιμένει με μια αλαζονική Γερμανία. Επομένως ξέρουν ότι και δεν θα τους βοηθήσει κανείς όταν αργά ή γρήγορα έχουν κάποιο πρόβλημα, και στις απαραίτητες ψηφοφορίες θα τους το θυμίζει η Γαλλία.
Αυτό το παιχνίδι είναι στημένο από αμερικανούς, με απλό σκοπό να ρίξουν την ΕΕ και την Γερμανία στο καναβάτσο, και να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα που είναι η κίνα. Η μεγάλη ζημιά έγινε με την Ελλάδα. Σκέψου ένα άλλο πρόβλημα να προκύψει μια άλλη χώρα, πχ
21/03 06:23  shareholder-cs
Σκέψου ένα άλλο πρόβλημα να προκύψει μια άλλη χώρα, πχ Ιρλανδία, Πορτογαλία, κλπ θα είναι το κερασάκι στην τούρτα.
μια συμφωνία δεν κρίνεται μονό από αυτά που κερδίζεις, αλλά και από αυτά που μπορεί να χάσεις. αν πχ, ακυρώσουμε όλα τα εξοπλιστικά από γερμάνια, 4,5 δις € χάνονται, πάρουμε βοήθεια από Ισπανία και Γαλλία, δηλαδή τα δώσουμε σε άλλους ανταγωνιστές της Γερμανίας, ή στην Αμερική, έχασαν οι γερμανοί? βέβαια. σήμερα αναδόχους σε ομόλογα μας δώσουμε σε αμερικανούς γάλλους. Από το 2000-04 οι ελληνικές εκδώσεις ομολόγων έδωσαν μόνο στην Goldman 1 δις € κέρδη.
οι συμφωνίες για βοήθεια ή όχι στην σημερινή εποχή κρίνονται από το κέρδος ή την πιθανότητα ζημιάς.
Μην ξεχνάς ότι για να γίνει πράξη μια προσπάθεια στην ΕΕ, χρειάζεται ομοφωνία. Έχουμε δύναμη εμείς οι έλληνες, και πολύ, απλά οι πολιτικοί μας είναι τόσο διεφθαρμένοι που την χαρίζουν. Επιπλέων αυτήν τη στιγμή, σοβαρά κράτη που έχουν αντιληφτεί την κατάσταση, πχ ισπανοί, ιταλοί, πορτογάλοι, ιρλανδοί, συνασπίζονται ενάντια στην ατλαζένια της Γερμανίας. Αυτήν την βλακεία που έκαναν οι γερμανοί θα τους στοιχίσει πολύ ακριβά, και όχι απαραίτητα από την Ελλάδα.
21/03 09:02  ΚΥΠΡΙνΟΣ
share,άλλαξε πάλι και η φορολογία γίνεται ως εξής ,τα κέρδη φορολογούνται από 2010-2014 ως εξής 24%,23%,22%,21%,20%.

Η κλίμακα έχει πλέον και 45%.

Αν θέλει η ΑΕ να διανείμει κέρδη θα προβεί σε παρακράτηση φόρου για τα έτη 2010-2014 ως εξής,21%,22%,23%,24%,25%.

Εστω ότι είμαστε στο 2010 και έχω 100 κέρδη ,φόρος ΑΕ 24 ευρώ ,υπόλοιπο για διανομή 76,παρακράτηση φόρου με 21% =15,96 συνολική επιβάρυνση 24+15,96=39,96%.

Τα μερίσματα και τώρα και μετά,αν θέλεις τα δηλώνεις στην φορολογική δήλωση,σε συμφέρει μόνο αν έχεις μικρά εσοδήματα και ο συντελεστής φορολογίας είναι μικρότερος της παρακράτησης,για να πάρεις επιστροφή.

Οπότε με το νέο νόμο,ευνοούνται οι μικρομέτοχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και οι μεγαλομέτοχοι-αμοιβαία κλπ.

Ουσιαστικά επιβαρύνει τους μεσαίους ,σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του 10% κατά 7,5% περίπου.

Και εγώ έλεγα τότε με τον Αλογοσκούφη,αποκλείεται να περάσει η φορολογία των μερισμάτων,γιατί δεν γνώριζα ένα νόμο της ΕΕ.Διάβασε ένα θέμα δικό μου στο φόρουμ ‘‘θυγατρική με 10 μητρικές‘‘ και θα καταλάβεις γιατί έχουμε τόσους ‘‘ξένους‘‘ επενδυτές στο ΧΑΑ.
Και μάλιστα από φέτος δεν ισχύει και η διετία,οπότε κλάψε για εμάς και όχι για αυτούς που λες.

Κάθε μορφή διανομής και η κεφαλαιοποίηση υπόκειται σε παρακράτηση,πλην της επιστροφής ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ,αρχικού ή μεταγενέστερου.ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ όχι κερδών που κεφαλαιοποιούνται.

Στο λένε έμμεσα,όπως και στα ακίνητα,πήγαινε σε αμοιβαία-εταιρείες,μετοχών-ακινήτων.

Θα μου πεις,διαφωνείς με την μειωμένη φορολογία,ΟΧΙ,αλλά για όλους και ας αφήσουν τους εντυπωσιασμούς,αυτά είναι για όσους δεν γνωρίζουν.
21/03 12:52  romanov
Πολύ σημαντική η διαπίστωση για την υπερφορολογιση. Όπως πάντα στην Ελλάδα, πηγαίνουμε στα άκρα και αντί να κάνουμε καλό, δημιουργούμε καινούργιες ζημίες. Ένα άρθρο που ξέρω ότι σε ενδιαφέρει http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1710.aspx
21/03 21:10  κουρκουλος
α ρε sharelolder-cs νομίζω ότι κανείς που είχε δίκιο δεν το βρήκε σε αυτή την χώρα.
κουρκουλος
22/03 09:36  Αρκάς
Η κατάργηση των αυτοτελών φορολογήσεων, εν γένει, είναι σωστό και λογικό μέτρο. Με ποια λογική άλλα εισοδήματα να βρίσκονται στους συντελεστές του 30% ή 40% και άλλα όχι?
Τώρα αν ο συντελεστής 45% είναι ψηλός ή όχι είναι θέμα συζήτησης-παζαριού και μόνο.

Επίσης όποιον φόρο και να ψάξουμε έχει δευτερεύουσες παρενέργειες. Είναι αναπόσπαστες οι δευτερεύουσες παρενέργειες των φόρων. Έτσι είναι όμως, τι μπορούμε να κάνουμε? Ας τους καταργήσουμε όλους...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψηfree counters

Athens

Get your own Box.net widget and share anywhere!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις