Σκάφανδρο κατάδυσης...
Εδω που έφτασε η χώρα, η ηθική, το ηθικό, η οικονομία, το χρηματιστήριο, η τσέπη μας...
Λίγα λόγια για εμένα
sharelolder-cs . κατά κόσμον Χρήστος. Μετά απο τόσο καιρό στο φορουμ και τόσα posts, με ξέρετε αρκετοί, οι περισσότεροι ....
(διαβάστε περισσότερα)
Don't follow me. I'm lost too...
·Το πληκτρολόγιο της ξανθιάς γραμματέως και άλλα εύθυμα....
·Φορέστε το (ενίοτε τολμηρό) χιούμορ σας...
·Για τους φυλακισμένους...
·Γυναικείος χαρακτήρας
·Αμοιβαία δώρα...
·Η απόδειξη για τη κλιματική αλλαγή
·Ομερ-Πριόνης
·Γκίντερ Φερχόιγκεν: ΑΜΑΝ
·Μη πάει ο νους σας στο πονηρό...
·Εύα for ever !
·Απόκλιση 180 μοιρών
·Σκανδαλι-στικά όνειρα...
·Ντόρα, δώστα όλα....
·τραγούδια απο το You Tube
·Prive σελίδα, AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ KAI ΜΟΝΟ για τον Θρασσάκο (μη μπείτε οι υπόλοιποι)...
·Ο καφές είχε τη δική του ιστορία...
·Γελάνε και τα αυτιά του Γιωργου που φεύγει...
·Δώστε τόπο στα νιάτα και υπουργεία στους σαραντάρηδες
·Για τα μάτια του OTE...
·Please ask Monica for details....
·Κάπου μπροστά θα είναι το πράσσινο....
·Σκέψεις που κάνεις όταν είσαι "μαύρος" και "στη γωνία".....
·Προβληματισμοί...
·Γιατί ζορίζεστε;
·Ευχαριστίσατε τον Κύριο ημών...
·Χιουμορ απο τον Αρκά
·Οταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Σύνδεσμοι


Το νέο υπο ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο μας αφορά άμεσα...
1807 αναγνώστες
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010
02:11

 

Στο νέο υπο ψηφιση φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων διατάξεων και η φορολόγηση των μερισμάτων εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών με συντελεστη εως 45% και της υπεραξίας βραχυπροθεσμων πραξεων με 15%
Παρακαλώ διαβάστε τον παρακάτω μιτο στο φορουμ του ΣΕΔ οπου υπάρχουν στοιχεία και επιχειρήματα
 
 Εδω συνοπτικά η άποψή μου:
 
Οι μέτοχοι και ο ΣΕΔ πρέπει με κοινωνική υπευθυνότητα να αποδέχονται ένα ισόρροπο και κοινωνικά δίκαιο επίπεδο φορολογίας για τα μερίσματα και τις υπεραξίες.

Αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι πρέπει να αποδέχονται την υψηλότατη  φορολογική επιβάρυνση  της τάξεως ακόμα και του 45% όπου την εκτοξεύει το υπο ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο και που ουσιαστικά έρχεται να ταυτιστεί ως  εξ ημίσεως συνιδιοκτησία του κράτους με το μέτοχο,  προκειμένου το πρώτο να εξακολουθεί να συντηρεί ένα υπερμεγέθες και συχνά αδρά αμειβόμενο δημόσιο τομέα  (σε σχέση με τη παραγωγικότητά του) χωρίς να καταβάλει ορατές και ουσιαστικές  προσπάθειες συρρίκνωσης του στα πραγματικά αναγκαία μεγέθη.

Παρ’ όλη τη δημοσιονομική κρίση δεν διαπιστώσαμε ιδιαίτερα μέτρα περιστολής του Δημοσίου εκτός ίσως της υπόθεσης των συμβασιούχων του Stage, και την πολύ ήπια και αργόχρονη προσαρμογή δια της φυσικής εξόδου στη συνταξιοδότηση σε σχέση με τις προσλήψεις εκτός παιδείας –υγείας σε αναλογία 5:1, καθεστώς που δεν είναι και βέβαιο ότι θα τηρηθεί όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές και αν κάπως εκτονωθεί η Ευρωπαϊκή πίεση και εποπτεία.

Εδώ λοιπόν το Ελληνικό δημόσιο θεωρεί ουσιαστικά ανελαστικό το μέγεθός του, και πολλές φορές και τον τρόπο λειτουργίας του και τις αμοιβές τύπου εφάπαξ κλπ και έρχεται να εκτονώσει αυτή την πολιτική του στην υπερφορολόγηση του απλού μέσου μετόχου με συντελεστές που πλησιάζουν το 40%.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι πέραν της άμεσης επίπτωσης στα εισπραττόμενα μερίσματα, μια τέτοια φορολόγηση, έρχεται να φρενάρει  ακόμα και την άνοδο του χρηματιστηρίου αφού κρατά  χαμηλά τις τιμές των μετοχών προκειμένου η καθαρή μερισματική απόδοση να έχει συσχέτιση με τα επιτόκια του 2,5-3% που παίρνουν συνήθεις καταθέσεις προθεσμίας.
Αυτό είναι διπλά άδικο για τους μετόχους,  τα χαρτοφυλάκια των οποίων δεν δημιουργούνται σήμερα από παρθενογένεση αλλά έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί και συντρίβει στα επίπεδα των 2000 μονάδων γενικού δείκτη.

Επιπλέον αυτό αντιστρατεύεται εντέλει και τη δυνατότητα της πολιτείας να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα τιμών  για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Αντιστρατεύεται ακόμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επενδύσει σε εισηγμένες μετοχές που οι τιμές τους έχουν εξαερωθεί…

Φαίνεται ότι όλα αυτά δεν ελήφθησαν υπόψιν απ όσους νομοθετούν κοντόφθαλμα  και ίσως χωρίς επαρκή γνώση και πείρα για τις ευρύτερες επιπτώσεις, βλέποντας  μόνο την άμεση πιεστική ανάγκη να βρουν κεφάλαια για τα άδεια ταμεία του κράτους.

 
 
Στο προσχέδιο το σχετικό τμήμα για την υπεραξία είναι το Κεφάλαιο Α, άρθρο 16 σελ 33 στο
http://s.enet.gr/resourc....h-1.pdf
 
Επίσης το κομμάτι στο εισηγητικό που ενδιαφέρει για τη φορολόγηση μερισμάτων είναι εδώ παρακάτω (αν το χρειάζεται κανένας, εχω όλο το εισηγητικό) :

Άρθρο 13
 

Φορολογία μερισμάτων και των κερδών πο

                                     διανέμουν τα λοιπά νομικά πρόσωπα

 
 
1. Με την παράγραφο 1 μεταβάλλεται ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες (μερίσματα, αμοιβές μελών Δ.Σ., κλπ.), ως εξής: για τα κέρδη που διανέμουν από τα έτη 2015 και μετά με συντελεστή 25%, ενώ όταν η διανομή γίνεται μέσα στο έτος 2011 με συντελεστή 21%,μέσα στο έτος 2012 με συντελεστή 22%, μέσα στο έτος 2013 με συντελεστή 23% και μέσα στο έτος 2014 με συντελεστή 24%. Με την μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη ο παρακρατούμενος φόρος για τα μερίσματα ανερχόταν σε 10% και η παρακράτηση διενεργείτο σε επίπεδο νομικού προσώπου. Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 13 τροποποιείται συνολικά ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων. Ειδικότερα σε βάρος του νομικού προσώπου και για τα καθαρά του κέρδη προβλέπονται δύο φόροι: α) Ένας φόρος που επιβάλλεται στο καθαρό εισόδημα (κέρδη) ανεξαρτήτως αν αυτά διανέμονται ή παραμένουν στην εταιρεία. Ο συντελεστής φορολόγησης για τα κέρδη αυτά προσδιορίζεται στο άρθρο 109 του ΦΚΕ και ορίζεται σε 24% σήμερα, μειούμενος κατ’ έτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι να φτάσει στο 20%. β) Στα προς διανομή από την επιχείρηση κέρδη προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή αυξανόμενο κατ’ έτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 21% μέχρι και 25%. Δίνεται έτσι κίνητρο στις επιχειρήσεις να μην διανέμουν κέρδη αλλά να επανεπενδύουν διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και διευρύνοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Περαιτέρω με την διάταξη επιδιώκεται να παρακρατείται ανταποδοτικός φόρος σε επίπεδο νομικού προσώπου για τα διανεμόμενα κέρδη, και να μην απαλλάσσεται ουσιαστικά από την φορολογική υποχρέωση το τμήμα αυτό του κεφαλαίου που διανέμεται, όπως μέχρι σήμερα. Όσο συνεπώς μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των μη διανεμομένων κερδών, αυξάνεται αντιστοίχως ο φορολογικός συντελεστής επί των προς διανομή κερδών ώστε το άθροισμά τους να ισούται με 45% , συντελεστή ίσο με τον μεγαλύτερο συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων. Προκειμένου να μην φορολογηθεί ξανά το κεφάλαιο που αντιστοιχεί με το προς διανομή μέρισμα και σε επίπεδο φυσικού προσώπου όταν το τελευταίο εγγράψει στη δήλωση εισοδήματός του το μέρισμα, προβλέπεται η έκδοση πιστωτικής βεβαίωση εκ μέρους του διανέμοντος νομικού προσώπου προς τον μερισματούχο – φυσικό πρόσωπο. Κατά την εκκαθάριση του φόρου η φορολογική αρχή αθροίζει το εισόδημα που φορολογείται με την κλίμακα του άρθρου 9 και το ποσό των μερισμάτων που έλαβε ο φορολογούμενος και από τον φόρο που προκύπτει , εκπίπτει ο φόρος που έχει παρακρατηθεί για αυτά τα μερίσματα σε επίπεδο νομικού προσώπου , όπως προκύπτει από την πιστωτική βεβαίωση. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύονται οι μέτοχοι και το συγκεκριμένο εισόδημά τους δεν επιβαρύνεται συνολικά με συντελεστή πάνω από 45%, όσο δηλαδή το άθροισμα του φόρου του νομικού προσώπου (Α.Ε.) και παρακρατούμενου φόρου και επιπλέον, οι μικρομέτοχοι δικαιούνται επιστροφής του φόρου που παρακρατήθηκε.
2. Με την παράγραφο 2 αντιμετωπίζονται τα μερίσματα αλλοδαπής που αποκτούν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από αλλοδαπές ανώνυμες εταιρείες με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται πλέον και τα μερίσματα ημεδαπής, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με την παράγραφο 1.
3. Με την παράγραφο 3 θεσπίζεται, για λόγους ίσης φορολογικής μεταχείρισης, το καθεστώς που ισχύει για τα κέρδη που διανέμουν οι ανώνυμες εταιρείες και στα κέρδη που διανέμουν τα λοιπά νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε. (Ε.Π.Ε., συνεταιρισμοί, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις).
 

Εσείς τι λέτε φίλοι μου;

Σχόλια

26/03 07:59  jerri
Τώρα Χρήστο φταίω εγώ (όντας μέτοχος σε εταιρείες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις) να πω ότι όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη στη σημερινή κακή συγκυρία...;
Βλέπεις ότι ο καθένας έχει τα δίκια του να διαμαρτύρεται...;
Με τον ίδιο τρόπο θα περάσει, ως αναπτυξιακό μέτρο, η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα...
Καλημέρα
26/03 08:17  oberon
Share,
Let me introduce me : oberon.

Καλημέρα και χαίρω πολύ. Έχουμε κοινό φίλο τουλάχιστον τον jerri.

Sorry που δεν μπορώ να αξιολογήσω επί της ουσίας το άρθρο σου. 5* για την προσπάθεια, τον τίτλο και την όμορφη ερώτηση στο τέλος.

Άραγε "Υπάρχει δίκαιο φορολογικό σύστημα;"

Και, αν ναι, το θέλουμε;
26/03 10:32  Babis Englezos
Ο ΣΕΔ δεν πρόκειται να μπει σε πολιτικά παιχνίδια και πάντα θα λέει την αλήθεια είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

Και οι αλήθειες είναι δύο:

1. Η φορολογία των μερισμάτων όπως ακριβώς προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση πρίν από τις εκλογές.
Εγώ προσωπικά ήμουν σε εκδήλωση του ΣΜΕΧΑ την Τετάρτη 30-10-2009, πριν από τις εκλογές, με παρόντες πολλούς χρηματιστές και η κυρία Κατσέλη ανακοίνωσε ακριβώς αυτό:Ότι δηλαδή τα μερίσματα θα προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα.

2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είτε αρέσει σε κάποιους όχι, κάνει κάτι για το οποίο ο ΣΕΔ αγωνίζεται εδώ και χρόνια: ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΣΤΟ Χ.Α.
Επομένως κατ' αρχήν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση
Ίσως να υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν διευκρίνησης, ή ορισμένες ασάφειες.
Εγώ το μόνο θέμα στο οποίο βλέπω ανισότητα, είναι το γεγονός ότι ενώ για τις εταιρείες επιτρέπεται η μετακύληση των ζημιών σε επόμενες χρήσεις, αυτό δεν συμβαίνει στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό λοιπόν μπορούμε να ζητήσουμε να αλλάξει, αλλά μέχρι εκεί.

Ο τζόγος έχει καταστρέψει τους πάντες και έχει μετατρέψει το Χ.Α. ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.

Κάθε νομοσχέδιο που χτυπάει τον τζόγο, εμένα θα με βρίσκει σύμφωνο και θα το επικροτώ, από όποια πολιτική παράταξη και αν προέρχεται.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
26/03 13:54  shareholder-cs
Αγαπητέ jerri
Τα μερίσματα πάνε ΚΑΠΑΚΙ ΠΑΝΩ στο λοιπό εισόδημα από εργασία χωρίς καμιά απαλλαγή και σου ανεβάζουν τον συντελεστή στον ουρανό.

Μη το συγκρίνουμε ευθέως με υψηλά εισοδήματα

Τα υψηλά εισοδήματα φορολογούνται μεν με 40 ή 45% αλλά
1. έχουν αρχικό αφορολόγητο και ένα σημαντικό μέρος πχ μέχρι 40.000 ευρώ φορολογείται με χαμηλότερους συντελεστές. Άρα ο μέσος σταθμισμένος συντελεστής τους είναι χαμηλότερα.
2. έχουν ένα σωρό φορολογικές απαλλαγές, με έξοδα, ιατρικά, αποδείξεις, απαλλαγή τόκων Α κατοικίας κλπ
3. αν δεν είναι μισθωτός έχει κρύψει ένα σημαντικό μέρος εσόδων οπότε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής του είναι σαφώς μικρότερος.
4. οι μισθοί των Golden Boys είναι απίστευτα ψηλοί για να καλύπτουν τον υψηλό συντελεστή

Αντιθέτως κάποιος της μεσαίας τάξης με ετήσιο εισόδημα 32.000 ευρώ (κάπου 2.300 μισθό) θα φορολογηθεί το μέρισμά του με συντελεστή 36% χωρίς καμιά απαλλαγή.
Αν αυτό δεν είναι υψηλός συντελεστής για τον μέσο φορολογούμενο, τι είναι ;

Κυρίως:
Το ρίσκο απωλειών στο κεφάλαιο του, που παίρνει ο μέτοχος, δεν θα πρέπει να ανταμειφθεί επαρκώς;
Φέτος με τη κρίση πόσες εταιρείες δεν θα δώσουν μέρισμα; Τα μερίσματα δεν είναι σταθερά έσοδα….
26/03 13:56  shareholder-cs
Αγαπητέ Μπάμπη

Μη κάνεις σε παρακαλώ αναφορές σε πολιτικά παιχνίδια, κανείς μας δεν προσέγγισε κομματικά το θέμα ούτε κατ’ ελάχιστον.

Φοβάμαι οτι δεν έχεις αντιληφθεί και εσύ επαρκώς, όπως και πολλοί ακόμα τη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ που θα επιφέρει πέρα από τους μετόχους στην Εθνική οικονομία η ψήφιση των συγκεκριμένων δήθεν κοινωνικά δικαίων διατάξεων.

Διότι αν φορολογείς έστω και με 45% τα μερίσματα και παράλληλα φορολογείς και την υπεραξία και τη διενέργεια πράξεων στο ΧΑ τελικά έχεις σκοτώσει και τις επενδύσεις και την απασχόληση. Και το χειρότερο είναι ότι δεν θα εισπράξεις περισσότερους φόρους, αλλά περισσότερες στρεβλώσεις.

Η οικονομία ως γνωστόν είναι ένας πολυσύνθετος, πολυπαραγοντικός οργανισμός και οι χρηματαγορές ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας.

Όταν υπερακοντίζει κανείς στη προσπάθεια να μαζέψει άμεσα φορολογικά έσοδα, πέρα από αυτά που «σηκώνει» μια αγορά εκτεθειμένη στην ανοικτή παγκόσμια οικονομία, θα δημιουργήσει σοβαρότατες στρεβλώσεις και παράπλευρα προβλήματα

Εξηγώ:
Με το παρόν νομοσχέδιο ως έχει, οι Έλληνες μικρομικρομέτοχοι παρά τις τεράστιες κεφαλαιακές απώλειες καλούνται να φορολογηθούν ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΑΠ ΟΛΟΥΣ, τους κάθε λογής εισοδηματίες, βαρύτερα και από τους μισθωτούς (και τα μερίσματα όπως και οι μισθοί δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά τα μερίσματα πάνε επιπρόσθετα στη φορολογική κλίμακα χωρίς καμιά απολύτως φοροαπαλλαγή)

Να θυμίσω ποιοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές σε γειτονικές χώρες
ή σε χώρες που μας ανταγωνίζονται; Μην εκπλαγούμε λοιπόν μετά αν θα υπάρξει χειμώνας νέων επενδύσεων στην Ελλάδα και φυγή τους στο εξωτερικό.
Μην εκπλαγούμε γιατί θα καλπάζει η ανεργία.

Δεν πρέπει να διαφύγει ακόμα το γεγονός ότι τέτοιοι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενδεχομένως θα ωθήσουν τους βασικούς μετόχους στην λογιστική απόκρυψη κερδών, ή ακόμα χειρότερα, και στη δολίευση των εταιρειών σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας, εφόσον είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν άλλους αθέμιτους τρόπους «αφορολόγητης» εξαγωγής κερδών υπέρ τους. (υ
26/03 13:58  shareholder-cs
υπέρ τους(υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις, φούσκωμα προσωπικών εξόδων κλπ), εντέλει δηλαδή με κλοπή σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας.
Άρα ο υψηλός φορολογικός συντελεστής ωθεί όχι μόνο σε φοροδιαφυγή τον βασικό μέτοχο αλλά και προς τη διαφθορά.

Να θυμίσω άραγε την καμπύλη του Λάφφερ (Laffer Curve) που συσχετίζει φορολογικά έσοδα με φορολογικούς συντελεστές, όπου από κάποιο σημείο κι ύστερα, αύξηση των φορολογικών συντελεστών μειώνει τα φορολογικά έσοδα;

Πρέπει να επισημάνω ότι πέραν της άμεσης επίπτωσης στα εισπραττόμενα μερίσματα για τους μετόχους , μια τέτοια φορολόγηση, έρχεται να φρενάρει ακόμα και την ανοδική προοπτική του χρηματιστηρίου αφού κρατά «αναγκαστικά» χαμηλά τις τιμές των μετοχών προκειμένου η καθαρή μερισματική απόδοση να έχει μία κάποια συσχέτιση απόδοσης με τα επιτόκια του 2,5-3% που παίρνουν συνήθεις καταθέσεις προθεσμίας ή το 5-6% που απολαμβάνουν αφορολόγητο μάλιστα τα ομόλογα.
Σημειώνω εδώ παρενθετικά ότι οι τόκοι καταθέσεων φορολογούνται με 10%, δηλαδή πολύ ανταγωνιστικότερα από τα μερίσματα, παρ’ όλο που οι καταθέσεις δεν έρχονται άμεσα να υποστηρίξουν την Ελληνική οικονομία και την απασχόληση (πέρα από επιχειρηματικά δάνεια χρηματοδοτούν και στεγαστικά, καταναλωτικά, δάνεια αυτοκινήτου, πιστωτικές κάρτες κλπ) όπως κάνουν κατά 100% οι επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων δια του ΧΑ.

Αυτό το φρενάρισμα της ανόδου είναι πολλαπλά άδικο για τους μετόχους, τα χαρτοφυλάκια των οποίων δεν δημιουργήθηκαν σήμερα από παρθενογένεση ούτε έχουν ασφαλές το κεφάλαιό τους αλλά εν μέσω κρίσης έχουν ήδη κυριολεκτικά αποδεκατιστεί και συντρίβει στα επίπεδα των 2000 μονάδων γενικού δείκτη εγγράφοντας κεφαλαιακές ζημιές συχνά της τάξης του 70% και περισσότερο.

Επιπλέον το φρενάρισμα που επιφέρει αυτή η φορολόγηση στην ανοδική προοπτική του χρηματιστηρίου αντιστρατεύεται εντέλει και τη δυνατότητα της πολιτείας να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα τιμών για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του Δημοσίου.
26/03 13:59  shareholder-cs
,Αντιστρατεύεται ακόμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν επενδύσει σε εισηγμένες μετοχές που οι τιμές τους έχουν εξαερωθεί…

Αντιστρατεύεται τέλος τις νέες επενδύσεις και την απασχόληση αφού η υψηλή φορολόγηση είναι αντικίνητρο και δεν μπαίνουν κεφάλαια σε χρηματιστήριο και εταιρείες χωρίς προοπτικές ανόδου.


Όσον αφορά την φορολόγηση υπεραξίας βραχυπρόθεσμων πράξεων.

Τα σημερινά επίπεδα του Γενικού Δείκτη του ΧΑ πέριξ των 2000 μονάδων συγκρίνονται με τα επίπεδα του ιδίου δείκτη προ δωδεκαετίας, και μάλιστα σήμερα οι μετοχικές αξίες είναι ακόμα χαμηλότερα αν συνυπολογίσουμε τον σωρευτικό πληθωρισμό όλης αυτής της περιόδου.
Σημειώνω ότι πολλές εισηγμένες εταιρείες χρεοκόπησαν και βγήκαν από τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις αυτές την ολική απώλεια κεφαλαίου για τους μετόχους.

Επομένως όταν η πολιτεία ζητά τη φορολόγηση της υπεραξίας θα πρέπει πρωτίστως να έχει υπάρξει τέτοια (υπεραξία), και όχι αγνοώντας τη προϊστορία, και παρατηρώντας από το χαμηλότερο σημείο του βυθού ενός δωδεκαετούς οικονομικού κύκλου να λογίζουμε ως δήθεν κέρδη υπεραξίας τη κάλυψη ενός ελάχιστου μέρους προγενέστερων ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ υποαξιών και ζημιών.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι η φορολόγηση τυχόν υπεραξίας των βραχυπρόθεσμων πράξεων (trading), σε συνδυασμό και με τη γραφειοκρατία που εισάγει, έρχεται αναπόδραστα να μειώσει τη ελκυστικότητα και επομένως τη συχνότητα διενέργειας τέτοιων πράξεων με αποτέλεσμα περεταίρω πτώση της εμπορευσιμότητας των μετοχών και του όγκου των συναλλαγών.
26/03 14:00  shareholder-cs
Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η εμπορευσιμότητα ενός τίτλου είναι πάντοτε σημαντικότατος παράγων που αντανακλά και στο επίπεδο της τιμής του τίτλου. Μείωση επομένως της εμπορευσιμότητας πλήττει τη τιμή του τίτλου, και γενικότερα το επίπεδο του γενικού δείκτη τιμών του χρηματιστηρίου. Προστίθεται δηλαδή στο φρενάρισμα ανόδου που προηγούμενα περιέγραψα, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι ήδη η εμπορευσιμότητα στη πλειοψηφία των τίτλων που δεν ανήκουν στον FTSE-20 είναι ιδιαίτερα προβληματική και δεν επιτρέπει τη λήψη σημαντικών θέσεων σε επενδυτές από κίνδυνο εγκλωβισμού αλλά και λόγω της υψηλής διακύμανσης της τιμής που επιφέρει η αγορά ή η πώληση σημαντικού όγκου μετοχών σε τίτλους χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Αυτό απαξιώνει και τις τιμές των μετοχών αυτών, και αυτό ΗΔΗ συμβαίνει.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το σημαντικότερο μέρος της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στους τίτλους του FTSE-20.
Αυτό εν τέλει σημαίνει δυσκολία μικρομεσαίων εταιρειών να ελκύσουν σημαντικού μεγέθους επενδυτές και κεφάλαια για επενδύσεις και τη μεγέθυνση τους.

Ενώ λοιπόν το ζητούμενο θα ήταν να αναθερμάνουμε την ελκυστικότητα των τίτλων, έρχεται το φορολογικό νομοσχέδιο να παγώσει ακόμα περισσότερο την εμπορευσιμότητά τους.

Κινδυνεύει δε η πολιτεία, αυτό που ενδεχόμενα προσδοκά ότι θα εισπράξει από τη φορολόγηση της υπεραξίας βραχυπρόθεσμων πράξεων –και που κατά την εκτίμηση μου θα είναι πολύ μικρό- να το χάσει πολλαπλάσια από τη πτώση της εμπορευσιμότητας και της συνακόλουθης μη ανόδου των τιμών των μετοχών και του χειμώνα επενδύσεων και απασχόλησης σε μικρομεσαίες εταιρείες.
26/03 14:01  shareholder-cs
Η φορολόγηση της υπεραξίας που επιχειρείται, -τουλάχιστον σ αυτή τη φάση- μάλλον θα αναστατώσει την αγορά και θα προσθέσει γραφειοκρατία και στους μετόχους και στις φορολογικές αρχές παρά θα αποδώσει κάτι ουσιώδες στα δημόσια ταμεία.

Άλλωστε τα περιθώρια ουσιαστικής ανόδου της αγοράς είναι ανύπαρκτα όσο υπάρχουν τα γενικότερα γνωστά και τεράστια προβλήματα της οικονομίας.

Αντιθέτως θα επιβαρύνει την εμπορευσιμότητα και ελκυστικότητα των τίτλων και ΣΙΓΟΥΡΑ θα ωθήσει μεγάλους παίκτες ή σε άλλες χρηματαγορές ή/και στη διενέργεια των βραχυπρόθεσμων πράξεων εκτός της πλατφόρμας της ΕΧΑΕ με ολική απώλεια για το κρατικό ταμείο των σχετικών φορολογικών εσόδων 0,2 % επί του τζίρου.

Φιλικά

Χρήστος Σαμαράς

26/03 14:04  shareholder-cs
Αγαπητέ oberon

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα άρθρα σου στο blog σου.
26/03 14:09  shareholder-cs
Το να ζητάμε να μην ισχύσει το 45% ως φορολογικός συντελεστής είναι υπερβολή;
ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ…

Για να δούμε:
Αν μιλάμε για φορολογική δικαιοσύνη, μήπως φορολογείται με 40ή 45% η απόδοση των τόκων των καταθέσεων;
ΟΧΙ , φορολογείται μολις με 10%.
Μήπως οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται έστω πάνω στη κλίμακα εκάστου φορολογούμενου;
Βεβαίως ΟΧΙ (και ας μην υπολογίσω ότι οι καταθέτες δεν έχουν χάσει κεφάλαια)

Μήπως θα φορολογηθούν στη κλίμακα του 40 και 45% τα μερίσματα των ξένων;
Βεβαίως ΟΧΙ, με αποφυγή διπλής φορολογίας θα τα φορολογηθούν στη πατρίδα τους που έχει συνήθως 10% συντελεστή

Μήπως φορολογείται η υπεραξία αγοράς- πώλησης στα ομόλογα; ΟΧΙ
Μήπως η υπεραξία αγοράς πώλησης στα οικόπεδα; Μήπως στα ακίνητα; Μήπως στην αντιπαροχή; ΟΧΙ
Μήπως φορολογούνται τα παράγωγα προϊόντα, τα κάθε λογής CDS, τα CD, τα ΟTC? OXI

Μήπως όταν η πολιτεία ζητά τη φορολόγηση της υπεραξίας θα πρέπει πρωτίστως να έχει υπάρξει τέτοια (υπεραξία), και όχι –ως αν να υπάρχει σημερινή παρθενογένεση των χαρτοφυλακίων- δηλαδή αγνοώντας τη προϊστορία, και παρατηρώντας από το χαμηλότερο σημείο του βυθού ενός δωδεκαετούς οικονομικού κύκλου να λογίζουμε ως δήθεν κέρδη υπεραξίας τη κάλυψη ενός ελάχιστου μέρους προγενέστερων ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ υποαξιών και ζημιών.

Μήπως τα σημερινά επίπεδα του Γενικού Δείκτη του ΧΑ πέριξ των 2000 μονάδων συγκρίνονται με τα επίπεδα του ιδίου δείκτη προ δωδεκαετίας, και μάλιστα σήμερα οι μετοχικές αξίες είναι ακόμα χαμηλότερα αν συνυπολογίσουμε τον σωρευτικό πληθωρισμό όλης αυτής της περιόδου.

Εδώ άλλοι, από ΝΔ μέχρι Αριστερά, ξεσηκώνονται και φωνάζουν ότι είναι λέει ανήθικο γιατί θα φορολογηθούν λέει με 40% οι αποζημιώσεις απόλυσης άνω των 200.000 ευρώ των Golden Boys, και είναι δηλαδή ηθικό να φορολογηθεί με 36 και 38% ο μέτοχος των 40.000 συνολικό εισόδημα από εργασία + εισόδημα από μερίσματα; Και ενώ έχασε 70% απ τις οικονομίες του που επένδυσε στο ΧΑ , να τον φορολογούμε για υπεραξία πχ από τις 2.000 μονάδες πχ στις 2200;
26/03 17:03  jerri
Χρήστο δε διαφωνώ καθόλου μαζί σου απλά επειδή είχαμε διαφωνήσει σε κάποια θέματα ήθελα να σου δείξω πως ο καθένας από τη μεριά του εκφράζει την αγανάκτησή του για κάποια πράγματα...
Δίκαια και η δική σου αγανάκτηση και θα μπορούσε να γεμίσει άρθρα ολόκληρα...
Φυσικά και δεν μου αρέσει να φορολογούμε με 40% έχοντας τεράστιες απώλειες από το ΧΑΑ τη στιγμή μάλιστα που έχω επιλέξει να επενδύσω σε κάποιες εταιρείες μακροπρόθεσμα με κριτήριο την καλή εικόνα της εταιρείας και την υψηλή μερισματική απόδοση...
Με τη φορολόγηση αυτή των μερισμάτων τιμωρούμαι ως μακροπρόθεσμος επενδυτής...
Με τη φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων πράξεων τιμωρούνται οι traders...
Μονά ζυγά δικά τους...
Δε διαφωνούμε, και πολύ αμφιβάλω αν οι εταιρείες κάνουν επενδύσεις μειώνοντας τα μερίσματα...
26/03 17:07  PARADOSIAKOS
Κάνετε άκρη …………………………………
http://img408.imageshack.us/img408/8735/nkstl.jpg

όποιον πάρει ο………………………….φόρος!
27/03 03:09  share-souris
Για σύγκριση φορολογίας:

Για τους φορολογικούς συντελεστές στη γειτονιά μας: για ιδιώτες και επιχειρήσεις 10% στην Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, και Σερβία, 16% στη Ρουμανία, και 20% στην Τουρκία.
πηγή http://www.hrima.gr/article.asp?view=400&ref=387

Η Ελλάδα το ανεβάζει στο 45%. Πως είπατε;
Θα γίνουν επενδύσεις, ανάπτυξη κλπ; Βεβαίως. Το άλλο με το Τοττό, το ξέρετε;

Για Ρουμανία διαβάστε εδώ

πηγή http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=57&fid=15557

«Σύμφωνα με έρευνα της KPMG International που πραγματοποιήθηκε για 86 χώρες η Βουλγαρία παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος. Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος είναι μόλις 10% - ο χαμηλότερος εντός ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Βουλγαρία καταλαμβάνει επιπλέον την πρώτη θέση σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τους πολίτες της. Ο συνδυασμός των παραπάνω την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.»
http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=57&fid=22892
"Ένας ακόμη λόγος, ο οποίος από τους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θεωρείται ότι ευνοεί τη μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων στις Βαλκανικές χώρες είναι η χαμηλή φορολογική επιβάρυνσή τους. Χαρακτηριστικά, στην περίπτωση της Ρουμανίας, υπάρχει ενιαίος φορολογικός συντελεστής της τάξης του 16%, αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις κατήλθε στο 10%, έναντι 19,5% δύο χρόνια πριν. "
πηγη http://www.inegsee.gr/enimerwsi-143-doc3.htm
Αντε και καλές επενδύσεις (στα Βαλκάνια βέβαια)
27/03 09:40  jerri
Χρήστο έχεις πάει στη Βουλγαρία;
27/03 10:20  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλημέρα Χρήστο. Ανεξάρτητα αν σε αρκετά πράγματα διαφωνώ μαζί σου, θεωρώ το μπλογκ σου σαν μια από τις λίγες οάσεις στην γειτονιά μας που τείνει σε ερημοποίηση.
Συμφωνώ με το ερώτημα του Τζέρι. Σε ποια από τις χώρες που προανέφερες στ' αλήθεια πιστεύεις ότι ο λαός ζει ή έχει την προοπτική να ζει στο μέλλον σε ανεκτά επίπεδα. Θα είχε ενδιαφέρον αν παρέθετες τα αντίστοιχα στοιχεία για τους Βρετανούς τους Γάλλους, τους Γερμανούς κλπ κλπ κλπ.
Είναι γεγονός ότι το Δημόσιο έχει πήξει στους υπεράριθμους υπαλλήλους, αλλά αν θες να έχεις στοιχειώδη κοινωνική συνοχή αυτό δεν μπορείς να το διορθώσεις με άμεση απόλυση ενός ποσοστού 20-30%. Αυτές οι παθογένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε βάθος χρόνου κατά την άποψή μου ώστε να υπάρχει ελπίδα ότι η ανεργία που θα έρθει με την εφαρμογή του μέτρου "1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις" θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τυχόν νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίγονται στην ιδιωτική οικονομία μέσω της ανάπτυξης. Δεν νομίζω φίλε μου ότι η Χώρα θα μπορούσε να αντέξει μια επιπλέον εξαθλίωση ώστε το βιοτικό επίπεδο, να φτάσει στα επίπεδα των χωρών που έφερες σαν παράδειγμα.
27/03 19:01  shareholder-cs
Αγαπητοί φίλοι, οι διαφωνίες είναι λίπασμα στη καλοπροαίρετη συζήτηση.
Στο θέμα μας, σαφώς οι οι γειτονικές χώρες υστερούν σε κοινωνικό δίχτυ και σε υποδομές σε σύγκριση με μας. Φυσικά δεν πρότεινα να γίνουμε Βουλγαρία ούτε σε μισθούς ούτε σε φορολογία.
Άλλωστε η χώρα μας δικαιούται ένα premium, διότι έχει πιο μορφωμένο εργατικό δυναμικό, πιο σύγχρονη οργάνωση, ισχυρότερη οικονομία , καλύτερες υποδομές.
Αλλά ένας επενδυτής κοιτά τα κόστη και τη παραγωγικότητα κάθε χώρας και που μπορεί να αποδώσει καλύτερα η επένδυσή του.
Άρα οφείλει η χώρα μας να κρατά την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.
Σήμερα οι φορολογικοί μας συντελεστές υπερακοντίζονται στη κορυφή των Δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών, με 45% + έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουμε τα τελευταία 2 χρόνια.
Σαφέστατα ως οικονομία και οργάνωση χώρας δεν έχουμε premium και έναντι αυτών ώστε να το δικαιούμαστε.
Άρα πρέπει να κρατηθούμε φορολογικά στα επίπεδα που μπορούμε να κατατασσόμαστε…
27/03 19:40  jerri
ναι αλλά ανήκωμεν εις την Δύσιν...
28/03 09:51  shareholder-cs
Σολων,
Το 2009 με ορατά και γνωστά τα δημοσιονομικά προβλήματα που οδήγησαν στην αρον αρον απόδραση Καραμανλή απο την εξουσία, είχαμε συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο 12.000 άτομα.
Πόσες ήταν οι προσλήψεις την ιδια χρονιά ; Υπερδιπλάσιοι, 29.000 άτομα.
Μάλιστα...
Φαντάσου να μην είχαμε και πρόβλημα...
(πηγή εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ της 4-3-2010)
28/03 09:51  shareholder-cs
Η Δύση αγαπητοί μου Jerri και Σόλωνα, οι μητροπόλεις δηλαδή του καπιταλισμού, κάθε άλλο παρά μισθούς πείνας και εξαθλίωσης έχουν. Το βιοτικό τους επίπεδο είναι αυτό που συχνά ονειρεύονται οι υπόλοιπες χώρες. Τουναντίον πείνα και εξαθλίωση απαντώνται αλλού, συνηθέστατα στο τρίτο κόσμο.

Άραγε το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και οι χαμηλοί μισθοί των βαλκανικών κρατών, και το μη επαρκές κοινωνικό δίχτυ, οφείλονται διότι ο εκεί καπιταλισμός αρνείται να φορολογήσει επαρκώς το κεφάλαιο και τα κέρδη του, ώστε να τα χρηματοδοτήσει; Είναι μήπως προδοτικές οι εκεί κυβερνήσεις και σφάζουν το λαό για να κερδίζει το κεφάλαιο; Όχι βέβαια, δεν είναι αυτός ο λόγος.

Απλά τι συμβαίνει; Ο καπιταλισμός έχει την τάση της υπερβολής, μεγεθύνει τις ανισότητες και προς τα πάνω και προς τα κάτω, περισσότερο απ’ όσο ενδεχομένως είναι στη πραγματικότητα.
Οι σύγχρονες, οργανωμένες, παραγωγικές, με τεχνολογία χώρες, εξασφαλίζουν πολύ περισσότερα έσοδα από όσα λογικά θα αναλογούσαν στην υπεροχή τους.
Με την ίδια έννοια που ένα στέλεχος με καλές σπουδές, και βιογραφικό, με σημαντικές εμπειρίες σε θέσεις ευθύνης σε οργανωμένες εταιρείες και χώρες, όταν αναλαμβάνει και σημαντικές διοικητικές ευθύνες συχνά όλα αυτά τον ανεβάζουν μισθολογικά ακόμα και 10 φορές και 20 φορές το μισθό ενός απλού εργαζόμενου (που επίσης εργάζεται το οκτάωρο του, ενδεχομένως και σκληρά).
Είναι άραγε τόσο πιο σημαντικός και πολύτιμος; Δεν ξέρω, (και στη πραγματικότητα δεν νομίζω*), αλλά έτσι το αποτιμά η αγορά.
28/03 09:52  shareholder-cs
(και στη πραγματικότητα δεν νομίζω*) :
Τα στελέχη που παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα πχ 50.000 ευρώ ετησίως (μισθός 3.500 μηνιαίως) εργάζονται εξίσου σκληρά, και έχουν τα ίδια εξαντλητικά ωράρια με ένα CEO που παίρνει ίσως πενταπλάσια λεφτά, και ελάχιστα υπολείπονται σε σύγκριση μαζί του σε σπουδές, και πραγματικά προσόντα, ικανότητες και διοικητική εμπειρία. Ενδεχομένως μάλιστα αν αναλάμβαναν τη θέση του να τα κατάφερναν εξίσου καλά ή και καλύτερα . Ίσως απλώς δεν είχαν τη κατάλληλη γνωριμία, ή τη κατάλληλη προϋπηρεσία, ή δεν βρεθήκαν τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο.

Τι θέλω εν τέλει να πω:
Ότι χώρες όπως οι γειτονικές είναι αναγκασμένες (λόγω αυτής της υπερβολής του συστήματος σε μεγεθυνση και υπομεγέθυνση) να έχουν σαφώς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μισθούς απ τη Δύση. Αρκετά χαμηλότερους ενδεχομένως απ οσο θα έπρεπε, από ένα λογικό discount . Φυσικά δεν έχουν κατόπιν τους δημόσιους πόρους που απαιτούνται…
28/03 11:24  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
...;άρα συμφωνούμε! δεν έχει λοιπόν νόημα να τις αναφέρουμε σαν παράδειγμα.
Χρήστο αυτό που είπες για την τελευταία περίοδο της "νέας διακυβέρνησης" του αείμνηστου μπουλούκου, δεν το ήξερα. Ότι και να ακούσω πια το πιστεύω για δαύτους.
Ελπίζω ότι δεν γίνεται χειρότερα πλέον...
28/03 22:06  vladimiros
Δε νομίζω ότι η σύγκριση με τις χώρες αυτές υπονοεί ότι μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε στο φορολογικό συντελεστή αυτό καθεαυτό, όπως και δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε χώρες όπως το Πακιστάν ή την Κίνα σε όρους κόστους εργασίας. Ο ανταγωνισμός στην τιμή έχει κάποια όρια, δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια προσαρμογή προς τα κάτω γιατί δε θα μείνει κανείς να απολαύσει τα οφέλη.
Το σύνολο του πακέτου πάντως, το τι δίνεις και το τι παίρνεις, μας κατατάσσει σίγουρα στις ασύμφορες για επένδυση χώρες. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που κάνουμε είναι οι συνεχείς αλλαγές των κανόνων του παιχνιδιού. Ο εφιάλτης κάθε ξένου επενδυτή είναι η αδυναμία να μπατζετάρει, ειδικά στις σημερινές συνθήκες ύφεσης, αν θα βγάλει χ ή ψ κέρδη. Αυτή είναι η αξιοπιστία που μας λείπει και στις συνθήκες αυτές είμαστε καλοί μόνο για προσέλκυση επενδύσεων τύπου Thyssen, με μίζες κτλ.
29/03 12:34  shareholder-cs
Κοίταξε Βλαδίμηρε, σιγουρα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τόσο χαμηλά επίπεδα αμοιβών και φορολογικών συντελεστών. Σα να μην εφτανε αυτό, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι πλέον μέλη της ΕΕ που σημαίνει ευκολία διέλευσης χωρίς τελωνεία κλπ, και οτι ενσωματώνουν και ακολουθούν τις Ευρωπαικές νορμες και νομοθεσία.

Το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού είναι παγκόσμιο και όσο δεν κατορθώνουμε να αναδείξουμε κάποια σαφή πλεονεκτήματα σε σχεση με τη πλειάδα των κρατών που εχουν ανοιχτές αγγαλιές για επενδυσεις, θα εχουμε ολοένα πιο τεράστιο πρόβλημα διατηρησης θέσεων εργασίας. Ηδη αυτό είναι ορατό. Εγω το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω να εχουμε πέρα απο την ισχυρότερη κατανάλωση, είναι οτι το εργατικό μας δυναμικό είναι πιο μορφωμένο, πιο ξενόγλωσσο, και αρκετά στελέχη έχουν δουλέψει και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Αλλά αυτό δεν ηταν επαρκές ούτε όταν φορολογούσαμε τα εταιρικά κέρδη με 32,5%. Ποσο μάλλον αν πάμε στο 45%...
29/03 19:40  shareholder-cs
Για τους νυν μετόχους το ρεζουμέ της υποθεσης υψηλή φορολογία είναι οτι οι μεν βασικοί μέτοχοι αντι να δείξουν κέρδη σε πολλές περιπτώσεις θα κατακλέβουν τις εταιρείες που διοικούν, ιδίως αν το εταιρικό μεριδιό τους είναι μικρό, αφ εταιρου ξένες επενδύσεις (και στις ήδη εισηγμένες και γενικότερα) δεν θα γίνουν, οι δε Ελληνες επενδυτές θα φυγουν σε άλλες ανταγωνιστικότερες αγορές και το ΧΑ θα μαραζώνει στα χαμηλά επίπεδα που πλέον βρίσκεται, μαζί με τη χώρα.
Οσοι δε έχουμε ήδη τεραστιες κεφαλαιακές ζημιές, απλώς ΧΑΣΑΜΕ τα κεφάλαιά μας.
30/03 11:42  shareholder-cs
Για να δούμε την άποψη της Ενωσης εισηγμένων εταιρειών..
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/363685/Article.aspx
31/03 08:12  shareholder-cs
2 εκατομμύρια ευρώ για να τα...ξύσουν !Όσοι έχουν περπατήσει εμπρός από την Βουλή θα έχουν παρατηρήσει πόσο επικίνδυνα είναι τα μάρμαρα στο πεζοδρόμιο ειδικά όταν βρέχει.
Αυτό είδαν και στην βουλή και επί ΝΔ αποφασίστηκε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ (!) για να τα ξύσουν και να τα κάνουν σαγρέ.
Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο νέος πρόεδρος της Βουλής θορυβημένος από το κόστος έκανε νέα συμφωνία στα 400 χιλιάδες ευρώ.
Τελικά τις τελευταίες μέρες ύστερα από απόφαση του υπουργείου οικονομικών στα πλαίσια των οικονομικών αναδιοργανώσεων, το ποσό που κρίθηκε αναγκαίο για την διεκπεραίωση των εργασιών είναι μόλις 20 χιλιάδες ευρώ, όσο η αξία ενός μηχανήματος ξυσίματος, καθώς την εργασία μπορεί να την κάνει η τεχνική υπηρεσία της Βουλής!
Δηλαδή 1 εκατομμύριο 980 χιλιάδες ευρώ εξοικονόμηση!
Αυτό είναι ένα δείγμα για το πάρτι που γίνεται στο δημόσιο...με τα λεφτά όλων μας
Εσείς άντε τώρα να πληρώσετε το...μάρμαρο...της σπατάλης!
31/03 08:22  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
πολύ LARGE αυτή η ΝΔ βρε Χρήστο. Με τα δικά μας λεφτά βέβαια. Πολύ χουβαρντάδες ρε γα@το. Γι αυτό όταν τους ακούω και βγαίνουνε μ' αυτό το υφάκι κι αρχίζουν και την κριτική... άσε να μην συνεχίσω καλύτερα!
31/03 09:12  jerri
Η διαφορά είναι ότι τώρα δεν ξύνονται...
Γι αυτό μειώθηκε το κόστος...
05/04 20:14  favlos
Χρόνια Πολλά και καλά Χρήστο!
05/04 23:39  Goldmine
Κι από μένα πολλές πολλές αναστάσιμες ευχές Χρήστο!
14/04 19:31  Skakistis
Μια ερωτηση για οσους γνωριζουν: υπαρχει ειδικο φορολογικο καθεστως για τις τραπεζες? Ακουσα απο εναν καθηγητη να μιλα για 10% φορολογηση με ειδικο νομο για τις τραπεζες ισχυει?
17/04 00:02  shareholder-cs
Οταν λέγαμε παραπάνω τα αυτονόητα, για τη φορολογηση υπεραξίας, άλλοι φαντάζονταν οτι θα μαζέψουν φόρους, και άλλοι οτι θα χτυπηθεί ο τζογος...

Εν τέλει αυτό που πλήτεται είναι οι ξένες επενδυσεις στο ΧΑ. Ιδού τα πρώτα "οργανα" που καλούν σε ρευστοποιήσεις και αποχή...

http://www.imerisia.gr/article...7315146

Baader Bank: Μακριά από ελληνικές μετοχές λόγω φορολογίας
H γερμανική τράπεζα Baader Bank ενημερώνει του πελάτες της ότι από την 1η Ιουλίου 2010 θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις της με τα ελληνικά αξιόγραφα, λόγω της νέας ρύθμισης της κυβέρνησης για φορολόγηση του 10%
Τα αρνητικά μηνύματα για την φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών φαίνονται στα πρώτα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και δείχνουν την αντίδραση των ξένων τραπεζών και funds στο ενδεχόμενο της φορολόγησης της υπεραξίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland η γερμανική τράπεζα Baader Bank ενημερώνει του πελάτες της ότι από την 1η Ιουλίου 2010 θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις της με τα ελληνικά αξιόγραφα, λόγω της νέας ρύθμισης της κυβέρνησης για φορολόγηση του 10% των κερδών σε σχετικές συναλλαγές, συμβουλεύοντας τους γερμανούς επενδυτές να προβούν σε πωλήσεις των μετοχών τους. Να σημειωθεί ότι η Baader Bank είναι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα που ασχολείται με ελληνικά αξιόγραφα. Να σημειωθεί ότι εκτός από την συγκεκριμένη τράπεζα και η Deutsche Bank αλλά και άλλοι ξένοι οίκοι έχουν επισημάνει τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργούνται για την ελληνική κεφαλαιαγορά από την φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψηfree counters

Athens

Get your own Box.net widget and share anywhere!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις