Σκάφανδρο κατάδυσης...
Εδω που έφτασε η χώρα, η ηθική, το ηθικό, η οικονομία, το χρηματιστήριο, η τσέπη μας...
Λίγα λόγια για εμένα
sharelolder-cs . κατά κόσμον Χρήστος. Μετά απο τόσο καιρό στο φορουμ και τόσα posts, με ξέρετε αρκετοί, οι περισσότεροι ....
(διαβάστε περισσότερα)
Don't follow me. I'm lost too...
·Το πληκτρολόγιο της ξανθιάς γραμματέως και άλλα εύθυμα....
·Φορέστε το (ενίοτε τολμηρό) χιούμορ σας...
·Για τους φυλακισμένους...
·Γυναικείος χαρακτήρας
·Αμοιβαία δώρα...
·Η απόδειξη για τη κλιματική αλλαγή
·Ομερ-Πριόνης
·Γκίντερ Φερχόιγκεν: ΑΜΑΝ
·Μη πάει ο νους σας στο πονηρό...
·Εύα for ever !
·Απόκλιση 180 μοιρών
·Σκανδαλι-στικά όνειρα...
·Ντόρα, δώστα όλα....
·τραγούδια απο το You Tube
·Prive σελίδα, AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ KAI ΜΟΝΟ για τον Θρασσάκο (μη μπείτε οι υπόλοιποι)...
·Ο καφές είχε τη δική του ιστορία...
·Γελάνε και τα αυτιά του Γιωργου που φεύγει...
·Δώστε τόπο στα νιάτα και υπουργεία στους σαραντάρηδες
·Για τα μάτια του OTE...
·Please ask Monica for details....
·Κάπου μπροστά θα είναι το πράσσινο....
·Σκέψεις που κάνεις όταν είσαι "μαύρος" και "στη γωνία".....
·Προβληματισμοί...
·Γιατί ζορίζεστε;
·Ευχαριστίσατε τον Κύριο ημών...
·Χιουμορ απο τον Αρκά
·Οταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Σύνδεσμοι


Η χώρα χρειάζεται νέο μοντέλο συνδικαλισμού
1691 αναγνώστες
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010
19:07

 

 

Το παρακάτω αρθρο είναι αναδημοσίευση του ομόνυμου σημερινού αρθρου του κ. Αγγελου Στάγκου απο το www.reporter.gr

Μία από τις ευχές που πρέπει να κάνουμε για το 2011 είναι να απαλλαγεί η χώρα από τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τη νοοτροπία που κουβαλάει. Προσοχή, όχι από τον συνδικαλισμό που είναι αναγκαίος για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και που απαιτεί άτομα αφοσιωμένα, με γνώσεις, με κοινό νου και με αίσθηση του περιβάλλοντος και των προοπτικών, αλλά από τον συνδικαλισμό του χαβαλέ, της σιγουριάς και της ανεπάρκειας, της ξύλινης γλώσσας, των πολεμικών ανακοινώσεων και δηλώσεων, της λαμογιάς και του βολέματος, της συντεχνιακής λογικής, της έλλειψης γνώσης και κοινωνικής ευθύνης, της αδιαφορίας για το ευρύτερο περιβάλλον.


Δυστυχώς, στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια έχει επικρατήσει το αντιπαθητικό μοντέλο του συνδικαλισμού. Με ευθύνη του πολιτικού προσωπικού, αλλά όχι μόνο. Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, με τη βοήθεια κομματικών διασυνδέσεων, ανέπτυξαν το δικό τους «αλά γκρέκα» μοντέλο συνδικαλισμού πάνω σε τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που πρόσφερε το καθεστώς μονιμοποίησης του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεύτερον, την εξυπηρέτηση με όλους τους τρόπους και όλες τις μορφές της πελατειακής σχέσης με τη βάση στους χώρους απασχόλησης και τρίτον την συνδιοίκηση σε υπουργεία και ΔΕΚΟ. Με λίγα λόγια, ο συνδικαλισμός αλά γκρέκα, ευθύνεται όσο και ο πολιτικός κόσμος για τη δημιουργία του ανίκανου, διεφθαρμένου και γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού που βιώνουμε.

Μην ακούτε τους συνδικαλιστές που βγαίνουν αγριωποί και απειλητικοί σε κανάλια και ραδιόφωνα και εξαπολύουν μύδρους, καταγγέλλουν τους πολιτικούς, ή παριστάνουν τους ανεύθυνους για το χάλι ή τα παράλογα προνόμια που απολαμβάνουν πολλοί από τους απασχολούμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα έχουν ζητήσει, τα έχουν απαιτήσει, έχουν εκβιάσει για όλα αυτά και τώρα παριστάνουν τους υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος, του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, των δικαιωμάτων των πολιτών, του λαού γενικά και του Συντάγματος. Παριστάνουν ακόμη και τους φύλακες της κρατικής περιουσίας, την οποία οι ίδιοι δεν σέβονται ή και λεηλατούν με κάθε ευκαιρία. Και για να είμαστε δίκαιοι, αυτή είναι και η πρακτική σε μεγάλο ποσοστό εκείνων που οι συνδικαλιστές εκπροσωπούν.

Όποιος νομίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα λίβελο κατά του συνδικαλιστικού κινήματος, ας ψάξουν τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού, ο καθεστώς που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές ανά υπηρεσία, ειδικότητα και ΔΕΚΟ και φυσικά τις συλλογικές συμβάσεις σε βάθος χρόνου. Θα ανακαλύψουν πέρα από τα σημεία και τα τέρατα, έναν παρατεταμένο παραλογισμό που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε μεγάλο βαθμό το κράτος είχε παραδοθεί και παραμένει παραδομένο στα χέρια τους. Άλλωστε, δεν υπάρχει άνθρωπος που κάποια στιγμή να υπήρξε στέλεχος σε υπουργείο ή ΔΕΚΟ που δεν θα παραδεχθεί ότι καθημερινή επιδίωξη των συνδικαλιστών ήταν και παραμένει η συνδιοίκηση, δίχως όμως και τις ευθύνες της.

Ο συνδικαλισμός είναι απαραίτητος για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, που στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτος, κυρίως επειδή το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων απασχολούν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων. Τα φοβερά ελληνικά μήντια που φέρουν και αυτά πολύ μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάντια της χώρας ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τα εργασιακά στα υπουργεία και τις ΔΕΚΟ, δηλαδή με τα σωστά ή όχι ζητήματα των πιο προνομιούχων από τους έλληνες μισθωτούς και απασχολούμενους. Οι υπόλοιποι είναι στο περιθώριο και στο έλεος των εργοδοτών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «ο εργοδότης» αποτελεί αναγκαστικά παράφραση του «ανελέητος».

Το ζητούμενο είναι λοιπόν να απαλλαγεί η χώρα από το μοντέλο του σημερινού συνδικαλιστή, που απειλεί να ρίξει τη χώρα στο σκοτάδι επειδή πουλάει προστασία στους δικούς του, που θεωρεί ότι τα λεωφορεία και τα τραίνα είναι δικά του και τα κάνει ό,τι θέλει, που βάζει όποτε γουστάρει τα απορριματοφόρα για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους, που ακινητοποιεί τα πλοία επειδή έτσι διατάζει ο Περισσός. Φυσικά και το δικαίωμα της ανεργίας είναι ιερό, αλλά πρόκειται για ύστατο όπλο των εργαζομένων που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και αφού ληφθούν υπ΄ όψιν όλα τα δεδομένα. Τέτοιο συνδικαλισμό έχει ανάγκη η χώρα για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Συνδικαλιστές δηλαδή με λογική, που να μπορούν να εξηγούν στη βάση τους ότι αν δεν πάρουμε την τέταρτη δόση του δανείου, δεν θα πληρωθούν. Και που θα καταλαβαίνουν ότι οι ρόλος τους είναι διακριτός από αυτόν της διοίκησης.

Σχόλια

27/12 19:23  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Έχω κατά νου μία πρόταση, αυτή των Comissionnes Obreras, αλλά (δυστυχώς) δε νομίζω ότι θα υιοθετηθεί...
27/12 19:46  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Οι μετά Χριστόν προφήτες ανακαλύπτουν και από ένα κρατικοδίαιτο...συνδικαλιστή,υπάλληλο (μέχρι εδώ φτάνουν αυτοί,γιατί παραπέρα είναι τα αφεντικά τους) ,νταβατζή,τραπεζίτη,αργόσχολο,άεργο,αεριτζή κλπ.

Η λύση είναι απλή,αφήστε το μπουρδέλο να χρεοκοπήσει και τα παράσιτα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το (ψόφιο πλέον) σώμα που τους τάιζε.

Λϋση δεν είναι ρε κουραμπιέδες (όχι εσένα) επειδή αδυνάτισε το σώμα,να διώξουμε τα μικρότερα παράσιτα,για να συνεχίσουν το πάρτυ τα δυνατά!
Γράψτε ρε κουραμπιέδες και για τους παρακάτω,έχετε ή όχι?
27/12 19:50  shareholder-cs
Αυτό που πρέπει να υιοθετηθεί είναι το άνοιγμα του κλειστού επαγγελματος των συνδικαλιστών, πρώτιστα όλων, αγαπητέ Τριαντάφυλλε...

Η χώρα ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει αρδην και εκ βάθρων. Να εξυγχρονιστεί και να εκλογικευτεί στη δομή και λειτουργία της, και μάλιστα τάχιστα.
Είναι βιοτική ανάγκη, ανάγκη επιβίωσής της.
Κι ο σημερινός κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός είναι βαρίδι...

27/12 19:57  shareholder-cs
Κυπρινε αν το μπουρδέλο χρεωκοπήσει, κακό της κεφαλής των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης γενικότερα .
Τα αφεντικά με τις καταθέσεις στην Ελβετία και τις offshore τι ανάγκη έχουν...
27/12 21:39  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Όπως βλέπεις φίλε μου το νερό πάει να μπει στ'αυλάκι και μάλιστα πιο γρήγορα απ'ότι ήλπιζαν ή φοβούνταν πολλοί.
Όπως με όλα τα υπόλοιπα έχουμε ξεφτιλίσει ΚΑΙ τον συνδικαλισμό σ'αυτή την χώρα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψηfree counters

Athens

Get your own Box.net widget and share anywhere!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις