Σκάφανδρο κατάδυσης...
Εδω που έφτασε η χώρα, η ηθική, το ηθικό, η οικονομία, το χρηματιστήριο, η τσέπη μας...
Λίγα λόγια για εμένα
sharelolder-cs . κατά κόσμον Χρήστος. Μετά απο τόσο καιρό στο φορουμ και τόσα posts, με ξέρετε αρκετοί, οι περισσότεροι ....
(διαβάστε περισσότερα)
Don't follow me. I'm lost too...
·Το πληκτρολόγιο της ξανθιάς γραμματέως και άλλα εύθυμα....
·Φορέστε το (ενίοτε τολμηρό) χιούμορ σας...
·Για τους φυλακισμένους...
·Γυναικείος χαρακτήρας
·Αμοιβαία δώρα...
·Η απόδειξη για τη κλιματική αλλαγή
·Ομερ-Πριόνης
·Γκίντερ Φερχόιγκεν: ΑΜΑΝ
·Μη πάει ο νους σας στο πονηρό...
·Εύα for ever !
·Απόκλιση 180 μοιρών
·Σκανδαλι-στικά όνειρα...
·Ντόρα, δώστα όλα....
·τραγούδια απο το You Tube
·Prive σελίδα, AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ KAI ΜΟΝΟ για τον Θρασσάκο (μη μπείτε οι υπόλοιποι)...
·Ο καφές είχε τη δική του ιστορία...
·Γελάνε και τα αυτιά του Γιωργου που φεύγει...
·Δώστε τόπο στα νιάτα και υπουργεία στους σαραντάρηδες
·Για τα μάτια του OTE...
·Please ask Monica for details....
·Κάπου μπροστά θα είναι το πράσσινο....
·Σκέψεις που κάνεις όταν είσαι "μαύρος" και "στη γωνία".....
·Προβληματισμοί...
·Γιατί ζορίζεστε;
·Ευχαριστίσατε τον Κύριο ημών...
·Χιουμορ απο τον Αρκά
·Οταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Σύνδεσμοι


Στη βάρκα ή στο κύμα;
1305 αναγνώστες
Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012
06:45

 

Παραμένοντας μέσα στο Ευρωπαϊκό όχημα, -όσο και αν υποχωρήσουμε σε οικονομικό επίπεδο ακόμα- θα εξακολουθήσουμε πάντα να υπάρχουμε ως αρτιμελής χώρα με ελπίδες ανάταξης,  κυρίως όταν η κρίση χρέους αποσοβηθεί πανευρωπαϊκά. Στην άλλη περίπτωση, ευρισκόμενοι μόνοι,  τα νερά είναι αχαρτογράφητα και δεν έχουμε ούτε ένα επιτυχημένο παράδειγμα χώρας που να τα κατάφερε.

Είναι σα να έχει ναυαγήσει στη θάλασσα της κρίσης το μεγάλο πλοίο που λέγεται Ευρώπη.
Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί κανείς να περάσει από ένα πλοίο που βυθίζεται, κατευθείαν στη θαλπωρή του σπιτιού του, χωρίς να περάσει πρώτα από περιπέτεια, κίνδυνο, κρύο και παγωμένη θάλασσα, σωστικές λέμβους και διασώσεις.
 
Σίγουρα αγαπητέ συνέλληνα, αφού ναυαγήσαμε, τώρα είσαι αρκετά βρεγμένος, κάνει κρύο, και είναι πολύ χειρότερα απ ότι ήταν πριν, πάνω στο πλοίο.
Σε ρωτώ: προτιμάς όμως να μείνεις μισο-βρεγμένος και φορώντας  το σωσίβιο,  πάνω στη σωστική λέμβο με τους άλλους ναυαγούς, όπου θα μοιραστείτε το λιγοστό νερό και τη ξηρά τροφή της βάρκας, κι έχει και φωτοβολίδες,  και κάποτε, -αφού ταλαιπωρηθείτε-  μάλλον θα σας βρούνε και θα σωθείτε;

ή μήπως προτιμάς να πειραματιστείς πόσες ώρες μπορείς να αντέξεις να κολυμπάς μόνος σου, εξαντλημένος και παγωμένος,  προς τα εκεί που πιστεύεις ότι θα βρεις στεριά;

Εγώ αγαπητέ συμπολίτη προτιμώ ασυζητητί τη βάρκα.  Πέντε μέρες κολυμπώντας μόνος στη παγωμένη θάλασσα, είναι σίγουρο πως  «δεν θα τη βγάλω» (τα 5 χρόνια που είπε η Μέρκελ ότι θα κρατήσει ακόμα η Ευρωπαϊκή κρίση).
Αντιθέτως πέντε μέρες μέσα στη βάρκα, έστω με λίγο νερό και γαλέτα, το πιθανότερο είναι να αντέξω. . .
 
 
/files/23862/image/euro_varka.jpg
 
Όποιος λοιπόν (βλέπε αντιπολίτευση) κατηγορεί στους ναυαγούς τη βάρκα όπου σήμερα βρισκόμαστε (το μνημόνιο) , οτι είναι χειρότερα απ το πλοίο οπου βρισκόμασταν, έχει δίκιο, είναι χειρότερα. Για μερικούς μάλιστα είναι πολύ χειρότερα.
Αλλά δεν είναι το πλέον χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί.
Κι όταν  μας ζητάει να εγκαταλείψουμε τη βάρκα, κάνει τεράστιο λάθος. Το ζήτημα είναι ότι το πλοίο που ήμασταν έχει πλέον βουλιάξει, είναι παρελθόν όπου δεν μπορούμε να γυρίσουμε, μόνο ένα νέο πλοίο μπορεί να μας σώσει, και η άλλη εναλλακτική, αυτή που προτείνουν  είναι να κολυμπάς μόνος στα παγωμένα νερά. . .
Ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος διαλέγει "Το μη χείρον, βέλτιστον. . . "
 
Αγαπητέ συμπολίτη,
Είτε με, είτε χωρίς μνημόνιο, θα φτωχύνουμε κι άλλο. Αυτό είναι δεδομένο, τουλάχιστον μέχρι του σημείου να είμαστε σταθερά πλεονασματικοί.
Το ζήτημα είναι με ποια μέθοδο θα φτωχυνουμε λιγότερο και ελεγχόμενα, με περιθώριο ανάταξης. Με ποια μέθοδο η κρίση θα είναι συντομότερη και λιγότερο επαχθής. Με ποια μέθοδο θα πείσουμε να έρθουν διεθνείς επενδύσεις, απαραίτητες για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας

 
Tο "σχέδιο πορείας " του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως νεφελώδες και χωρίς οικονομική συνοχή. Είτε γιατί δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι συνιστώσες για την ακριβή πορεία, είτε γιατί αν μας το παρουσιάσου επακριβώς, θα καταπέσει απ τη λογική οικονομική θεώρηση των πραγμάτων και θα διαφανεί αμέσως το παράλογο και η αδυναμία υλοποίησης.
 
Γενικότερα λοιπόν είναι η αφελής πίστη τους οτι μπορούν (μέσα σε ένα πλαίσιο σοβαρής ευρωπαϊκής κρίσης που κατά τη ΜΕΡΚΕΛ θα κρατήσει τουλάχιστον πενταετία) να «χτυπήσουν το χέρι στο μαχαίρι»  και να "εκβιάσουν" με επιτυχία τον ισχυρό πυρήνα της ΕΕ και γενικότερα τον διεθνή παράγοντα. (μη ξεχνάμε οτι το ΔΝΤ αντλεί κεφάλαια απο όλες τις χώρες του πλανήτη).
να τον εκβιάσουν να εξακολουθεί να μας αποδέχεται ως μέλη της ΕΕ και στο κοινό νόμισμα ως είμαστε,  χωρίς επώδυνες μεταρρυθμιστικές αλλαγές για ανάκτηση ανταγωνιστικότητας, χωρίς να αλλάξουμε  το κρατικίστικο μοντέλο οικονομίας, και να αυθαιρετίσουμε στο να μην αποπληρώσουμε  –τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του- τις δανειακές υποχρεώσεις μας (όπου προτείνουν και λογιστικό έλεγχο). 
 Και να εξακολουθεί ίσως και να μας χρηματοδοτεί η ΕΕ και ο διεθνής παραγοντας χωρίς να ασκεί κάποιο έλεγχο πάνω μας.
Επειδή στον κάθε εχέφρονα άνθρωπο είναι ορατό το παράλογο της όλης απαίτησης, ενίοτε διολισθαίνουν προς τη δραχμή (που βέβαια θα είναι αγρίως πληθωριστική) και την έξοδο απ την ΕΕ και άλλοτε πάλι το μαζεύουν αναγκαστικά καθώς ο λαός θέλει σταθερότητα και ευρωπαϊκή ελπίδα.
 
Για τις ξένες επενδύσεις ίσως θεωρητικά  να τις ήθελαν (ως κεφάλαια) για να κτυπήσουν την ανεργία, αλλά απ την άλλη τις απεχθάνονται αφόρητα διότι ξερουν ότι όποιος βάζει τα χοντρά λεφτά του, θα εκφράζει άποψη και θα ασκεί πίεση καθώς θα επιδιώκει  να τα διασφαλίσει σε μια δυτικού τύπου αναπτυσσόμενη  ανταγωνιστική και προβλέψιμη οικονομία χωρίς τριτοκοσμικά πειράματα, πολιτικούς  εκβιασμούς και τσαρλατανισμούς.
 
Πιστεύουν παρά ταύτα οτι μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που θα αλλάξει όλη την οικονομική λογική  της Ευρώπης από καπιταλιστική σε σοσιαλιστική ή κάτι άλλο παρόμοιο (όπως καταλαβαίνετε, ξένες επενδύσεις γιοκ)

Μόνο που μια τέτοια προοπτική στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου δεδομένη, καθώς δεν κυβερνούν τις Ευρωπαϊκές χώρες φίλιες προς το Συριζα δυνάμεις.
 
Δεδομένη λοιπόν είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ φτώχεια που τότε θα τραβήξουμε προς χάριν της "Λαϊκής επανάστασης"
Κάτι σαν Κούβα (που αυτοί τότε είχαν και Ρωσική βοήθεια)...

Φυσικά υπάρχει και η καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια οτι ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ τους επόμενους μήνες πρέπει να πληρωθούν αδιατάρακτα οι έστω χαμηλοί σημερινοί μισθοί και συντάξεις και οι κάθε λογής προμηθευτές του δημοσίου, και πάντως είμαστε ακόμα σε ελλείμματα και προφανώς σε τέτοιες καταστάσεις συγκρουσιακές, αχαρτογράφητες, εξαιρετικής αστάθειας, δεν θα λειτουργεί ούτε η σημερινή οικονομία και απόδοση φόρων.

Aς μας πει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και επι του πρακτέου, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος, ποιά ακριβώς μέτρα ΑΜΕΣΗΣ απόδοσης προτείνει, μέσα σε ποιό στρατηγικό πλαίσιο, που δεν θα είναι σκληρά αλλά θα παρέχουν προοπτική και θα χρηματοδοτούν την οικονομία.

 
Τα έως τώρα δείγματα γραφής τους, χαρακτηρίζονται ασυντόνιστες, ανερμάτιστες μπουρδοειδείς παλινωδίες και προσωπικώς μου είναι υπερ-αρκετά ώστε να μη χρειάζεται να βάλω αφελώς το χέρι μου στη κατσαρόλα με το βραστό νερό για να διαπιστώσω οτι όντως θα καώ...
Σχόλια

11/11 06:51  shareholder-cs
Αν σκεφτεί κανείς τις εγκληματικές για το οικονομικό κλίμα τοποθετησεις οπως του Τσιπρα προσφάτως στη γερμανική Die Zeit οπου απέτρεπε τους ξενους επενδυτές να μετασχουν στος αποκρατικοποιήσεις γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους με μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή των άλλων Λαφαζάνηδων, Στρατούληδων, Γλέζων κλπ που μιλάγανε προεκλογικά για κρατικοποιηση του τραπεζικού συστηματος και δέσμευση καταθεσεων πάνω απο 20.000 ευρώ κλπ, για να χρηματοδοτησουν λεει την αναπτυξη (οι αφελείς, λες και οι καταθεσεις κοιμούνται και τους περιμένουν στο γκισε και δεν έχουν ηδη δοθεί σε δάνεια που ηδη είναι τα μισα προβληματικά), οταν διαπιστώνει κανείς την αρνηση για κάθε επένδυση ακόμα και αν προκειται πχ για ανεμογεννήτριες, (Λεσβος-Λημνος, Χιος, Κρητη κλπ) για τον πλέον απίθανο οικολογικό λόγο και κορμοράνο, οταν βλέπει την στηριξη των συνδικαλισμών των κάθε λογης Φωτόπουλων, οταν βλέπει να πελαγοδρομούν μεταξύ νέας δραχμής και ευρώ, οταν συνειδητοποιεί πόσο εχουν διώξει τον τουρισμό της Αθήνας οι εικόνες απο συνεχεις πορείες και έκτροπα και συμπλοκές με την αστυνομία, και οταν προοιωνίζονται συγκρούσεις με τους Ευρωπαίους,

και παραταυτα περιμένει οτι με δαύτους και με τέτοια θα πάρει ποτέ μπροστά η οικονομία, ε τι να πω, η λέξη "αφελής" είναι λίγη...
11/11 06:57  shareholder-cs
Εκτός απ το ποιός κατέχει τον εθνικό πλούτο, ή/και τον πλούτο γενικότερα, για τη κοινωνία εχει ιδιαίτερη σημασία (ισως μεγαλύτερη) ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, ο βαθμός οργάνωσης και απόδοσης.

Μια αποδοτική εκμετάλλευση, εκτός απο περισσότερα κέρδη για τον ιδιοκτήτη (ασχέτως αν είναι το δημόσιο, έλληνας ή ξένος), σημαίνει παράλληλα:

οικονομική μεγέθυνση και μεγαλύτερο ΑΕΠ,
σηγμαίνει δημιουργία πλειάδας περιφερειακών απασχολήσεων (υποκατασκευαστές, περισσότερες μεταφορές, αναγκη για περισσότερη ενεργεια, δρόμους λιμάνια, αναγκη για πληροφοριακά συστηματα, κλπ)
σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών ,
σημαίνει μεταφορά τεχνολογίας και αναπτυξη τεχνολογιών
σημαίνει καλύτερα επίπεδα αμοιβών και παροχών,
σημαίνει περισσότερους φόρους για το κρατος,
σημαίνει κοινωνική σταθερότητα,
σημαίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος της χωρας
και πολλά ακόμα.

Αρα προτιμώ να ερθουν κεφάλαια και συστηματα οργάνωσης και να εκμεταλλευτούν εθνικούς πόρους παρά να μένουν θαμένα απο ανικανότητα του δημοσιου, γραφειοκρατίες, και ανυπαρξία επενδυτικών κεφαλαίων (που είναι δεδομένο οτι πλέον δεν έχουμε).

Σημειώστε: πλούτος δεν είναι τόσο αυτός που υπάρχει στο υπέδαφος, εδαφος αερα κλπ, όσο αυτός που μπορεί να δημιουργηθεί δια των επενδυσεων, για συνεργειών, μεσα απ τη μεταποίηση κλπ.
Υποθετουμε πως έχεις για παραδειγμα θάλασσα και ήλιο σε ένα νησί. Αλλά δεν εχεις καθόλου κεφάλαια και τεχνογνωσία ουτε φιλικό περιβάλλον για επενδυσεις. Τότε δεν μπορείς να παράξεις ούτε θαλασσοκαλιέργιες, ούτε ένα aquarium, ούτε τουριστική αναπτυξη πχ ένα θέρετρο.

Χαρακλτηριστικό παραδειγμα είναι το Monte Carlo.
Ποια θα ήταν η αξία του χωρίς το καζίνο του Μονακό, χωρίς τους αγωνες ταχυτητας , τα φημισμένα ξενοδοχεία, το μουσείο ωκεανογραφίας κλπ;
κι ομως εχει πλούσιους πολίτες, πανακριβα ακίνητα...
11/11 08:21  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
11/11 10:10  shareholder-cs
Φυσικά και έχουν διάθεση οι εταίροι μας να μας σώσουν, αν το θέλουμε κι εμείς βέβαια, (που είναι λίαν αμφισβητήσιμο, βλέποντας τις αυτοκαταστροφικές μας στάσεις...)
Αλλά αν εσείς δίνατε ένα σκασμό δις ευρώ σε κάποιον που δεν του έχετε (και δικαίως) και πολύ εμπιστοσύνη για τη συνέπειά του στις συμφωνίες, δεν θα θέλατε να τον ελέγχετε μέχρι και τι ώρες πάει στη τουαλέτα;

Άρα, ή δεν θεωρούμαστε αφερέγγυοι, (που όμως είμαστε) ή έχουν αποφασίσει να μας βοηθήσουν όσο δείχνουμε οτι συνεργαζόμαστε.
Θυμίζω οτι τα 31,5 δις που ακόμα δεν έχουμε λάβει, υπό κανονικές συνθήκες ήταν προγραμματισμένα για τον Ιούνιο. Και επι 5 μήνες που εμείς το τρίβουμε με εκλογές και άλλες καθυστερήσεις, καθυστερούν και τα λεφτά...

Σε κάθε πολιτική απόφαση υπάρχει η στάθμιση κόστους / οφέλους.
Κάποιοι άσχετοι και καλαμο-καβαλημένοι εκει στην Αριστερά αλλά και κάποιοι αφελείς συμπολίτες μας, είναι πεπεισμένοι πως οτι και να κάνουμε, δεν υπάρχει όριο, οτι μας έχουν τεράστια ανάγκη να μείνουμε εντός ΕΕ και ευρώ.
Αν το παρατραβήξουν, θα διαπιστώσουν οτι απλώς πέρασαν το κρισιμο σημείο.
Μόνο που μετά απ αυτό υπάρχει ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΟΜΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ...

ΥΓ: Κάπως έτσι εκτιμούσαν και οτι θα τους στηρίξει οπωσδήποτε ο πατερούλης Στάλιν το 1945 και κατεστρεψαν τα επόμενα χρόνια με τον εμφύλιο και τον εαυτό τους, και τη χώρα...
11/11 13:53  shareholder-cs
Οι μισθοί δεν μπορούν να προσδιοριστούν και να διατηρηθούν με πολιτικές αποφάσεις. Ένας αποφασίζει παντού στο κόσμο, είναι αμείλικτος και λέγεται ΑΓΟΡΑ. Αυτή τους ανεβάζει ή τους κατεβάζει.

Και δεν υπάρχει καλύτερη προστασία για το ύψος των αποδοχών και τις εργασιακές σχέσεις γενικότερα, απ’ το να υπάρχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και κινητικότητα στην αγορά στην αγορά εργασίας.
11/11 13:55  shareholder-cs
Ο Τσίπρας θεωρεί οτι αυτοί που θα μετέχουν στις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι επενδυτές, αλλά αρπακτικά που θα έρθουν να αγοράσουν "φτηνά" και άρα δεν τους θέλουμε.
Άσε που δεν πιστεύει γενικότερα στις αποκρατικοποιήσεις και την ανοιχτή οικονομία.

Θυμίζω παρενθετικά οτι περί ξεπουλήματος μιλάγανε τότε και για την Εμπορική στα 25 ευρώ και για τη Γενική, και για τον ΟΤΕ στα 28 ευρώ.
Το πόσα "κέρδη" προσφέρανε τελικά "τα διαμάντια του στέμματος" στους αλλοδαπούς το είδαμε στη πορεία, το βλέπουμε και στις σημερινές αποτιμήσεις στο ταμπλώ.

"οι ξένοι καραδοκούν να μας αγοράσουν κοψοχρονιά"
Αλλος ένας μύθος... Σιγά μη καραδοκούν να μας αγοράσουν έτσι οπως είμαστε.

Εδω φευγουν Ελληνες (ΦΑΓΕ, 3Ε) και ξένοι( BP, Shell, Carrefour, Fnac, ALDI, DΙΑ, Credit Agricole απο Εμπορική, SG απο Γενική, ING ενω είναι έτοιμες οι Citibank,BNP, HSBC κλπ)

Πείτε μου τώρα πόσες εξαγορές σημαντικών ελληνικών εταιρειών είχαμε (παρ όλες τις εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις...)

Στη παρούσα ασταθή μας κατάσταση και αν δεν μεταρρυθμιστεί η χωρα σε σύγχρονο και ανταγωνιστικό δυτικοευρωπαϊκό κράτος δεν θα ενδιαφέρονται, ακόμα κι αν κατεβούμε σε μισθούς Ζιμπάμπουε. Αλλιώς γιατί να έρθουν εδώ (που θα είμαστε imitation) , όταν μπορούν να πάνε κατευθείας εκεί;

Μόνο που το όραμα του Συριζα δεν είναι ένα σύγχρονο, μικρού μεγέθους δημόσιο με εποπτικό ρόλο, και με ελεύθερο επιχειρείν σε οικονομία δυτικού τύπου, που θα ελπίζει να τραβήξει διεθνείς επενδύσεις (θυμίζω : σύμφωνα με την Merkel, η ιδια η Ευρώπη εχει χάσει τόση ανταγωνιστικότητα που τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι σε θέση να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές) αλλά το όραμα είναι τριτοκοσμικές καταστασεις τυπου Τσαβες...

Αλλά φευ, χωρίς σοβαρές επενδύσεις (που πλέον μονο απ το εξωτερικό μπορούν να προέλθουν) δεν θα υπάρξει πρόοδος και πραγματικές θέσεις εργασίας.
12/11 15:53  cornelsen
Ποιό είναι το μέλλον ενός μισθωτού (αλλά και ενός αυτοαπασχολούμενου που ΘΑ προλεταριοποιηθεί μέσω των Μνημονίων);
Πιάνεις δουλειά στα 20 ή στα 25 σου,
Εργάζεσαι όποτε θέλει το αφεντικό σου (άλλοτε 4ωρα άλλοτε 12ωρα),
Μένεις άνεργος τούς 9,5 από τούς 12 μήνες (η ανεργία στο 30% για τα επόμενα χρόνια),
Παίρνεις μεροκάματο 20€,
Πληρώνεις πανάκριβα για ρεύμα και νερό,
Πληρώνεις τρελούς φόρους αλλά αυτοί πηγαίνουν για να εξοφληθούν τα χρέη,
Πληρώνεις ακόμη και για την "δημόσια" υγεία,
Παίρνεις σύνταξη 300(;)€ στα 67 σου χρόνια,
Και στα 70 σου χαιρετάς τον μάταιο τούτο κόσμο. Αλλά θα είσαι ευτυχής: έζησες το ευρωπαϊκό όνειρο! Μην τα θέλεις όλα δικά σου.
15/11 06:27  shareholder-cs
Αγαπητέ φίλε, μου έβαλες εύκολα θέματα:
Βρισκόμαστε στο σημείο οπου οι βαρειές θυσίες που γίνονται μόλις εχουν αρχίσει να αποδιδουν (θα το αποδειξω)

Και να ξέρεις, δεν υπάρχει καλύτερη προστασία για το ύψος των αποδοχών και τις εργασιακές σχέσεις γενικότερα, απ’ το να υπάρχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, και κινητικότητα στην αγορά στην αγορά εργασίας.

Θα συμφωνήσω στη παρατηρησή σου για πανακριβο ρευμα και τρελούς φόρους.
Είναι προφανές οτι μας κοστίζει πανακριβα οτιδήποτε προιόν /υπηρεσία εμπλέκεται το κρατος.
Συχνά μάλιστα είναι τόσο χαμηλής-αμφιβολης ποιότητας ή αργές οι υπηρεσίες και το προσφερόμενο δημόσιο προιόν, που συχνά αναγκάζεται ο πολίτης να πληρώσει ξανά και στον ιδιωτικό τομέα (πχ για περιθαλψη, ή για ιδιωτική εκπαίδευση).
Αυτό αποτελεί ουσιαστικά διπλή φορολόγηση...

Σημείωση: επι του παρόντος το δημόσιο χρέος εξυπηρετείται αποκλειστικά απ τα λεφτά του μνημονίου. Οι υψηλοί φόροι που επεβλήθησαν είναι για να μην εχουμε έλλειμα στον προυπολογισμό. Απόδειξη της φοροδιαφυγής αφενός και του σπάταλου κρατους απ την άλλη.

Αν δεν μεταρρυθμίσουμε και δεν εξυγχρονίσουμε την ελληνική οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, τότε οι μισθοί μοιραία θα πέσουν κι άλλο, ασχέτως αν εγκαταλείψουμε τα μνημόνια και ασχέτως κυβέρνησης
Η οικονομία χρειάζεται επενδυτικό κλίμα, χρειάζεται συνεργασία, πρωτοβουλίες, επιχειρηματικότητα, έλλειψη διαφθοράς, σηκωμένα μανίκια για δουλειά, λογικούς φόρους και ένα κράτος που κρατά για τον εαυτό του μόνο το ρόλο του ελεγκτή.


15/11 06:34  shareholder-cs
Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη για το 2013 μειώνει ο Μπουτάρης (Δήμος Θεσσαλονίκης) για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Με το σκεπτικό να ανακουφιστούν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση, η διοίκηση του Δήμου μειώνει κατά 10% τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες και κατά 6% για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον ο δήμαρχος ανακοίνωσε και την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται αρνητικά από τα έργα του μετρό και την μείωση κατά 50% των τελών για τους άπορους.

http://www.athensvoice.gr/article/news-flash/%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84...

επίσης μειώνει τα τέλη κοιμητηρίων
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112939990

Α ναι ξεχασα, αυτός ο παλιο-νεοφιλελευθερος θέλει να δωσει την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιωτες, απα-πα-πα

"Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, σήμερα η αποκομιδή των απορριμμάτων κοστίζει στον δήμο 250 ευρώ ο τόνος. Με ιδιωτική εταιρεία το κόστος δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ τον τόνο. "

iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/22254#ixzz2Bz3lrRcg

Εμ βεβαια, αμα έχεις 1700 εργαζόμενους στη καθαριότητα του Δημου !) πόσο να κοστίζει ο τόνος;

Οι υπόλοιποι Δημαρχοι γιατί να χαλάσουν τις καρδιές τους με τους υπαλλήλους του Δημου τους;
Αφου υπάρχει κι αλλη λύση, ευκολοτερη : Φορτωσέ το στα χαϊβάνια τους δημότες...
(βλέπε: Έως και 10 φορές πιο ακριβά Τέλη Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώνουν όσοι έχουν στην κυριότητά τους ακίνητο σε κάποιον από τους δεκάδες, ανά την Ελλάδα, υπερχρεωμένους δήμους.)
15/11 06:41  shareholder-cs
Το ρευμα τελικά είναι ακριβό αν σκεφτεί κανείς οτι η ΔΕΗ δεν πληρώνει για το νερό των υδροηλεκτρικών ούτε για τους λιγνίτες. Αλλά προπαντός καθίσταται πανακριβο, γιατί το φορτωνουν με ΕΡΤ, δημοτικά τέλη, κρατικά χαρατσια, ΦΠΑ κλπ

Πρόσεξε: Με 2 μισθούς "φτωχειας" των 900 ευρω δηλαδή με 1800 ευρώ αγοράζεις ένα ψυγείο 330€ μια κουζίνα 230 ευρώ ένα πλυντήριο 250€ ένα "air condition" 220 μια τηλεόραση 270 ευρώ, κι ένα laptop 400 ευρώ. Κανονικό νοικοκυριό.

Με άλλο ένα μισθό εχεις πληρώσει και το νοικι σ ένα δυάρι (250 ευρώ) εχεις πληρώσει τηλέφωνο και ιντερνετ 23 ευρώ ή και κινητό μαζί στα 35 ευρώ, και το εχεις επιπλώσει με τα βασικά απ το ΙΚΕΑ. Και η διατροφή δεν είναι ακριβή, ούτε η ένδυση αν φυσικά δεν ψωνίζεις φιρμες.

Τι είναι ακριβό; Η βενζίνη, οι φόροι, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τσιγαρα, η ΔΕΗ με τα χαρατσια δημοτικά τέλη, τα αλκοολούχα κλπ. Δηλαδή με άλλα λόγια η συντηρηση μέσω των φόρων ενός πανάκριβου κι αναποτελεσματικού κρατους ...

Φυσικά και κάτι ελευθεροι επαγγελματίες εκτός τόπου και χρόνου όπως ο γιατρός ή η μαστοράτζα ο Ελληνας υδραυλικός που θέλει για μια επισκεψη 80 ευρώ, όσο κάνει δηλαδή ένα ποδήλατο, ή ένα laser printer ή δυο απλά κινητά τηλέφωνα ή έξι ζευγάρια κινέζικα παπούτσια ή δέκα ρολόγια...

Οι τελευταίοι θα το πάρουν συντομα "το μάθημα" και θα χαμηλώσουν οπως εγινε με τα ενοικια, τα συνεργεία, με τα ιδιαίτερα μαθήματα κλπ.

Το κρατος ομως;
Οταν κι αυτό γινει αντιστοιχως φτηνό, τότε τα 900 θα δείτε οτι δεν είναι τόσο μικρός μισθός...15/11 06:42  shareholder-cs
Οσο για το οτι δεν θεωρώ ακριβή τη διατροφή στην Ελλάδα, το προσεγγίζω στη λογική οτι απο ένα μεροκάματο εστω των 40 ευρώ, αρκεί το 1/10 (4 ευρώ) έως 1/5 (8 ευρώ)για ημερήσια διατροφή ενός ατόμου (εφοσον μαγειρευει η οικογενεια).
Σε τρίτες χωρες, η διατρτοφή μπορεί να είναι σχεδόν στο ιδιο απόλυτο κόστος με μας, αλλά ομως αποσπά πάνω απ το μισό του μεροκάματου που είναι πχ 8-10 ευρώ.
15/11 06:54  shareholder-cs
Για μερικά άκρως ενδιαφέροντα νούμερα και γραφήματα που θέλω να σας δείξω και να σχολιάσω, θα ανοιξω νέο θέμα, οπου ομως ουσιαστικά είναι σε συνέχεια του παρόντος άρθρου και των ανωτερω σχολίων.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψηfree counters

Athens

Get your own Box.net widget and share anywhere!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις