Σκάφανδρο κατάδυσης...
Εδω που έφτασε η χώρα, η ηθική, το ηθικό, η οικονομία, το χρηματιστήριο, η τσέπη μας...
Λίγα λόγια για εμένα
sharelolder-cs . κατά κόσμον Χρήστος. Μετά απο τόσο καιρό στο φορουμ και τόσα posts, με ξέρετε αρκετοί, οι περισσότεροι ....
(διαβάστε περισσότερα)
Don't follow me. I'm lost too...
·Το πληκτρολόγιο της ξανθιάς γραμματέως και άλλα εύθυμα....
·Φορέστε το (ενίοτε τολμηρό) χιούμορ σας...
·Για τους φυλακισμένους...
·Γυναικείος χαρακτήρας
·Αμοιβαία δώρα...
·Η απόδειξη για τη κλιματική αλλαγή
·Ομερ-Πριόνης
·Γκίντερ Φερχόιγκεν: ΑΜΑΝ
·Μη πάει ο νους σας στο πονηρό...
·Εύα for ever !
·Απόκλιση 180 μοιρών
·Σκανδαλι-στικά όνειρα...
·Ντόρα, δώστα όλα....
·τραγούδια απο το You Tube
·Prive σελίδα, AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ KAI ΜΟΝΟ για τον Θρασσάκο (μη μπείτε οι υπόλοιποι)...
·Ο καφές είχε τη δική του ιστορία...
·Γελάνε και τα αυτιά του Γιωργου που φεύγει...
·Δώστε τόπο στα νιάτα και υπουργεία στους σαραντάρηδες
·Για τα μάτια του OTE...
·Please ask Monica for details....
·Κάπου μπροστά θα είναι το πράσσινο....
·Σκέψεις που κάνεις όταν είσαι "μαύρος" και "στη γωνία".....
·Προβληματισμοί...
·Γιατί ζορίζεστε;
·Ευχαριστίσατε τον Κύριο ημών...
·Χιουμορ απο τον Αρκά
·Οταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Σύνδεσμοι


Τα νούμερα είναι αμείλικτα και πολύ ενδιαφέροντα...
1028 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012
08:26

 

Θα ήθελα εδώ να σας παρουσιάσω και να σχολιάσω μερικά  άκρως ενδιαφέροντα νούμερα και γραφήματα που ουσιαστικά είναι σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου  Στη βάρκα ή στο κύμα; και κυρίως των σχολίων του όπου ισχυρίζομαι ότι το γεγονός πως ως πολίτες «οικονομικά δεν βγαίνουμε» δεν οφείλεται τόσο στο ότι είναι μικροί οι τωρινοί μας μισθοί, όσο  ότι ακόμα παραμένει  πανάκριβο το κράτος στη λειτουργία του και βέβαια στη δεκαετία του 2000 δημιουργηθήκαν στρεβλώσεις και υπερδανεισμοί και στα νοικοκυριά χάρις στο εύκολο χρήμα

Επειδή είναι όντως επώδυνη η συμπίεση εισοδημάτων και επιπέδου διαβίωσης η οποία μάλιστα συνοδεύεται από σημαντική αύξηση της φορολογίας προκειμένου να ισοσκελιστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, και επειδή πολλοί μιλάνε για φτωχοποίηση που «μας επιβάλουν οι Γερμανοί», για μισθούς Βουλγαρίας κλπ παρακαλώ δείτε και συγκρίνετε μερικά διαγράμματα:
(τα στοιχεία από τις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες των χωρών)

Τα νούμερα είναι αμείλικτα και πολύ ενδιαφέροντα

Δείτε την εξέλιξη του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα καθ όλη τη δεκαετία του 2000 Δείτε το γράφημα για Ελλάδα παραμετροποιώντας το γράφημα απ το 1999
http://www.tradingeconomics.com/greece/labour-costs

 
Το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ  (και βέβαια δεν μας το επέβαλαν  οι Γερμανοί αυτό) ήταν ότι με την υιοθέτηση του ευρώ εκτοξεύσαμε στα ύψη το εργασιακό μας κόστος, όπου ξεκινήσαμε απ το δείκτη στα 100 και το διπλασιάσαμε στα 200 μεχρι το 2010 λες και ήμασταν η σούπερ ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία που δικαιούται τέτοιο κολοσσιαίο premium.

 
Αυτό το αυξημένο και εύκολο εισόδημα που βασίστηκε στον υπερδανεισμό του δημοσίου, που σπαταλιόταν σε πανάκριβες προμήθειες, σε μίζες και διαφθορά, στους αθρόους διορισμούς, τους μισθούς σε ΔΕΚΟ κλπ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια του νέου νομίσματος, χρηματοδότησαν  τελικά τη φούσκα των ακινήτων, την υπερκατανάλωση, γιγάντωσαν  τις εισαγωγές και το εμπορικό μας έλλειμμα και διέλυσαν  την ανταγωνιστικότητά μας...

Παρ’ όλη την ανοδική πορεία του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου ως το 2008, συγκρίνετε τώρα τι έκαναν την ίδια περίοδο οι Γερμανοί, Τα δικά τους εισοδήματα πήγαν απ το 100 στο 106 (βάλτε απ το 1999 ως σήμερα)
http://www.tradingeconomics.com/germany/labour-costs

Δείτε κάτι ενδιάμεσο, τους Γάλλους
http://www.tradingeconomics.com/france/labour-costs

Ιδου και οι ΗΠΑ
http://www.tradingeconomics.com/united-states/labour-costs

Δείτε όσες χώρες θέλετε, Ισπανία Ιταλία κλπ, βάλτε την ιδια χρονική περιοδο και συγκρίνετε, πουθενά μα πουθενά δεν έκαναν τόσο παράλογες αυξήσεις.

Πως περιμέναμε λοιπόν να είμαστε ανταγωνιστικοί και να κάνουμε εξαγωγές και να επιβιώσει ο παραγωγικός μας ιστός;

Στο γράφημα εδώ http://www.tradingeconomics.com/greece/exports
βλέπουμε παραταυτα  ότι οι εξαγωγές μας που αυξάνονταν σταθερά μεχρι το 2009, υποχωρησαν στη κρίση του 2010 και εκτοτε ξαναβελτιωνονται σταθερά και σημερα βρίσκονται στα υψηλά της δωδεκαετίας

Σήμερα σύμφωνα με το γράφημα, έχουμε το ίδιο εργασιακό κόστος που είχαμε το 2002, και όμως καταφέρνουμε να έχουμε διπλάσιες εξαγωγές απ οτι είχαμε εκείνη τη χρονιά. Το δε έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου σήμερα είναι χαμηλότερο από τότε.
Δειτε πως τα τελευταία χρόνια  μαζεύτηκε θεαματικά το εμπορικό μας ισοζυγιο http://www.tradingeconomics.com/greece/balance-of-trade

Να υποθέσω ότι οι εφεξής οι εξαγωγές μας παρ όλη τη πανευρωπαϊκή κρίση,  θα έχουν λαμπρό μέλλον;

Αυτά τα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα οτι εχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας (κρίνω εγώ, που δεν είμαι οικονομολόγος)
 

Σχόλια

15/11 08:44  shareholder-cs
Το ζήτημα είναι το σημαντικό έλλειμα ανταγωνιστικότητας που εχει πλέον η Ευρώπη και η Δυση γενικότερα σε σχέση με άλλες χώρες του πλανήτη και το οποίο διευρύνεται.

Το "κέντρο βάρους" του κόσμου εχει σταδιακά μετατοπιστεί προς την Ασία και εκεί πλέον είναι "το εργοστάσιο του κόσμου".
Η Ευρώπη (και οι ΗΠΑ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ο μόνος κάτοχος γνώσης, τεχνολογίας και καινοτομίας. Οι Δυτικοί δεν ελέγχουν πλέον αποκλειστικά την ενεργεια, ή τα παγκόσμια κεφάλαια, δεν ελέγχει το βρετανικό ναυτικό τις θάλασσες, δεν είμαστε στην εποχή της αποικιοκρατίας οπου οι στρατοί των ευρωπαικών χωρών επέβαλαν τον έλεγχό τους παντού, και οι μητροπόλεις απομυζούσαν τους φυσικούς πόρους των αποικιών, και τα υπόλοιπα κρατη ήταν "κράτη" μόνο εντός εισαγωγικών.
Ετσι πλέον, εδω και καιρό δεν μπορεί να διατηρηθεί το μεγάλο χάσμα των αμοιβών και του μέσου επιπέδου ζωής μεταξύ Δυτικών και ΝΑ Ασίας και λοιπών αναδυομένων χωρών.
Για ένα διαστημα οι πολιτικοί της Δυσης το προσπάθησαν μέσω του δανεισμού, οδηγωντας τις χωρες και τους λαού τους στην υπερχρεωση. Παράλληλα μεσω της ΕΕ έδεσαν ως καταναλωτές τις χωρες της ευρωπαικής περιφέρειας. Αλλά όλο αυτό το σκηνικό ήρθε πλέον σε κρισιμο σημείο.

Οι Γερμανοί είναι παγκόσμιοι παίκτες και θέλουν να διατηρήσουν όσο μπορούν τη θέση τους στο στερέωμα του πλανήτη. Θέλουν να διατηρήσουν ανταγωνιστική τη βιομηχανία τους και τις εξαγωγές τους γιατί μ αυτά θα επιβιώσουν στο μέλλον και θα εξακολουθούν να έχουν πολιτική ισχύ.

15/11 08:45  shareholder-cs
Οσο η παγκοσμιοποιηση εξαπλώνεται και βαθαίνει, (και αυτό είναι η φυσική και αναπόδραστη πορεία λόγω της εξάπλωσης της τεχνολογικής εξέλιξης, της αναδυσης νεων αναπτυσσόμενων χωρών, της γενικότερης παγκόσμιας ειρήνης και της κινητικότητας των κεφαλαίων που πλέον δεν βρίσκονται μόνο σε δυτικά χερια κλπ),
ο δυτικός κόσμος θα αναγκαστεί θέλει-δεν θέλει να χαμηλώσει τις αμοιβές του (σε μεγαλύτερο βαθμό) και την αγοραστική του δυναμη (σε μικρότερο βαθμό γιατί εχει ιδιοπαραγωγή αλλά και για πιο συνεθετους λόγους)
Αυτό θα αναγκαστεί να το κάνει προκειμένου να καλύψει μέρος απ το gap ανταγωνιστικότητας με τους Ασιάτες, αν θέλει να μη τα χάσει όλα, και αποστεωθεί η Δύση απο κάθε παραγωγή και χάσει έτσι και τη πολιτική της ισχύ και καθυποταχτεί περισσότερο στον Κινέζικο δράκο...


15/11 08:48  shareholder-cs
Unit labour cost refers to the average cost of labour per unit of output. It is calculated by dividing the total labour costs by real output. The Average cost of labour is the sum of wages paid to employees, the cost of employee benefits and payroll taxes paid by an employer.


15/11 08:54  cornelsen
Υπάρχει μια αντιστροφή στην σχέση αιτίας-αποτελέσματος ("ότι με την υιοθέτηση του ευρώ εκτοξεύσαμε στα ύψη το εργασιακό μας κόστος"). Το πρώτο πράγμα που αυξήθηκε την ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα τής εφαρμογής τού ευρώ ήταν οι τιμές. Οι μισθοί ακολούθησαν -πάντα γίνεται αυτό- καθυστερημένα τις τιμές. Όπως και τώρα, παρ' ότι οι μισθοί έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 35% δεν έχουν πέσει αντίστοιχα οι τιμές.
Το ευρώ ήταν έτσι φτιαγμένο ώστε να ευνοηθούν οι ισχυρές χώρες τής ΕΕ. Ήταν εγκληματικό λάθος να ενταχθεί η Ελλάδα στο ευρώ γιατί ήταν σαν να πήγαινε να παίξει σε εκτός έδρας αγώνα και με διαιτητή "πιασμένο" από τον αντίπαλο.

- Για το προηγούμενο άρθρο σου. Δες το διάγραμμα 1 στην σελ. 2 τού http://idei.fr/doc/conf/veol/straub_martimort.pdf Είναι χαρακτηριστικό πόσο πολύ χειροτέρευσε η γνώμη των λατινοαμερικανών μέσα σε 5 χρόνια για τις ιδιωτικοποιήσεις (αφού είχαν υποστεί τα αποτελέσματά τους. Εξάλλου ότι εκλέγουν επί χρόνια Τσάβες, Κίρχνερ με ποσοστά πάνω από 50% είναι ενδεικτικό τι τούς συνέβη από το '80 μέχρι το 2000).
15/11 09:58  shareholder-cs
Αχ φίλε μου, οι τιμές οντως εκτοξευτηκαν, γιατί υπήρχε "μαλλί" στην αγορά. Χρήματα για αφελές ξόδεμα δηλαδή. Και δυνατότητα των συνδικάτων του δημοσιου να ζητάνε και να αγωνίζονται για αυξήσεις που οι ανευθυνοι πολιτικοί τις αποδέχονταν.
Αν οι τιμές ανέβουν συγκυριακά, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά στο πορτοφόλι, πολύ απλά θα ξαναγυρίσουν εκεί που ξεκίνησαν ή και χαμηλότερα. Μη μπερδευεσαι, το νερτάκι ή το μάτσο ο μαιντανός πήγαν στα 50 λεπτά απο πενηντα δραχμές, αλλά έκτοτε έμειναν σταθερά και μόνιμα εκεί.
Αν πάρεις εκείνες τις 50 δραχμές και τις πληθωρίσεις για 12 χρόνια με 15% μέσο πληθωρισμό δραχμής, θα βρείς 268 δρχ= 0,78€. Αν είχε μεσολαβήσει και μια τουλάχιστον υποτιμηση της δραχμής, θα το πλήρωνες σημερα πάνω απο 300 δραχμές.
Αυτά που τσουζουν και πληρώνονται στον ιδιώτη πχ ενοικια, ιδιαίτερα μαθηματα κλπ κατεβηκαν αισθητά. Αυτά που δεν ζορίζουν τόσο γιατί αποτελούν μικρό κλάσμα του μεροκάματου, πχ τρόφιμα, δεν πιέστηκαν ακόμα αρκετά. Γιατί με τον σπιτονοικοκύρη θα παζαρέψεις για ένα χαμηλότερο νοικι, κατα 50 ευρώ/μηνα αλλά δεν θα διαπραγματευτείς με τον μανάβη στη λαική για ένα κιλό λεμόνια ούτε με το σουπερμαρκετ για ένα γάλα και δυο κιλά πατάτες. Ούτε θα πάς 200 μέτρα πιο μακρυά για να κερδίσεις 20 σεντς που μπορεί να είναι όμως 20% φθηνότερα)
15/11 10:13  shareholder-cs
Οσο για αποκρατικοποιήσεις, εμένα δεν με χάλασαν ούτε η ΜΙΓ στην Ολυμπιακή, ούτε ο ΟΤΕ στους Γερμανους, ούτε ο ΟΛΠ στη COSCO (έμαθες τη χθεσινή συμφωνια με την HP). Αντιθέτως με χαλάει το ετήσιο έλλειμμα του κάθε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κλπ
15/11 10:34  cornelsen
Το μόνο που έγινε την επομενη τής εισαγωγής τού ευρώ ήταν ο μισθός των δυ να μετατραπεί από δραχμές σε ευρώ. οι πρώτες αυξήσεις στους μισθούς έγιναν τον επόμενο χρόνο. αυτό μπορώ να στο βεβαιώσω με απόλυτη βεβαιότητα.

"η αγοραστική δύναμη των ελλήνων έχει μειωθεί σοβαρά την τελευταία τριετία αφού οι μισθοί μειώνονται, ενώ οι τιμές των προϊόντων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα." από έρευνα τής ubs
http://www.alfavita.gr/arthra/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%bf%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%8d%cf%88%ce%bf%cf%85%cf%82
15/11 14:00  shareholder-cs
Με το συμπάθιο, το αρθρο βριθει απο ανακρίβειες.
πχ Σιγά μη χρειάζεται κάποιος στην Ελλάδα 42.4 ευρώ για δειπνο σε καλό εστιατόριο και μάλιστα χωρίς ποτά. Δηλαδη με την αναλογία κοστους 2/3 φαγητό, 1/3 κρασί, κατα το άρθρο θέλεις τουλάχιστον 63 ευρώ το κεφάλι. Δηλαδή 2 ζευγάρια θέλουν 252 ευρώ; Ισως στο ακριβότερο της χώρας.
Εμείς άραγε πως βρισκουμε ένα σωρό πραγματικά καλά εστιατόρια να φάμε αρχοντικά 4 άτομα, και να πληρώσουμε λογαριασμό το πολύ 140 ευρώ περιλαμβανομένων 2 επώνυμων εμφιαλωμένων κρασιών; (κάπου 35€ το άτομο).

Καθαρό ωρομίσθο στην Ελλάδα 7.73 δηλαδή καθαρά στο 8-ωρο 62 ευρώ; Δεν νομίζω.
Καθαρό ένα 40άρι το πολύ (900 καθαρά το μήνα)

Κατά το αρθρο χρειάζεσαι στην Ελλάδα μιση ωρα των 7,73 δηλαδή σχεδόν 4 ευρώ για ένα κιλό ψωμί και κάπου αλλα τόσα για ενα κιλό ρυζι.
Εγω δηλαδή είμαι μάγκας που βρισκω ένα κιλό ψωμί ή ρυζι και με τα μισά λεφτά;
15/11 14:09  shareholder-cs
Οσο για τις αμοιβές, πολλές εκτοξευτηκαν. Θα ζηταγε ποτέ επι δραχμών το ισόποσο των 80-100 ευρώ (27.500-34.000 δρχ) ένας γιατρός εστω και "ονομα"; Τα ονόματα πλέον ζητάνε 120άρια...
Πάντως εγω θυμάμαι η επίσκεψη στο ιατρείο ήταν κάπου στο δεκαχίλιαρο. Η παιδίατρος μας επαιρνε 7.000 δρχ
15/11 14:20  shareholder-cs
Η κάθε μαστοράτζα υδραυλικός-ηλεκτρολόγος κλπ που τότε έπαιρνε για επίσκεψη 1-2 ωρων ενα πεντοχίλιαρο, πλέον (εως πρόσφατα που τους έκοψε η δουλειά) ζητούσε 50-60 ευρώ, τα τριπλά δηλαδή..
15/11 15:00  cornelsen
Βιάζεσαι. Οι ώρες εργασίας ανά έτος είναι 1936 (=8ώρες x 22μέρες x 11μήνες). Ας πάμε στον "εξειδικευμένο εργάτη" με ετήσιο καθαρό εισόδημα 14.160€ παίρνει ανά ώρα 7,31€ (κοντά στα 7,73€).

Είναι πολύ παλιά η βασική τεχνική των ελεγκτών/διαχειριστών τού χρήματος. Ρίχνουν χρήμα στην αγορά (χάρτινο, λογιστικό, δανεικό) και φουσκώνουν τις τιμές των πάντων. Όταν βλέπουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται τότε κλείνουν τις κάνουλες και αρχίζουν τα δύσκολα. Ποιά είναι η ατομική λύση; Στην εποχή των παχέων αγελάδων αντί να χρεώνεσαι (ή να καταναλώνεις), αποθηκεύεις χρήμα. Στα δύσκολα βάζεις stop loss και περιμένεις να περάσει η μπόρα. Στο τέλος τού κύκλου αγοράζεις (φτηνά) ότι μπορείς.
15/11 17:18  shareholder-cs
Οι Γερμανοι μας θέλουν όλους με Schuldenbremse (επι το ελληνικότερον χρεόφρενο- καμιά σχεση με το χειρόφρενο)

Φρένο χρέους λοιπόν: http://www.economia.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=2054&lc=1
16/11 19:49  shareholder-cs
Να άλλο ένα καλό νέο για τις εξαγωγές μας
Eurostat: «Αλμα» των ελληνικών εξαγωγών
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2253313

και
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2253092
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψηfree counters

Athens

Get your own Box.net widget and share anywhere!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις