Σκάφανδρο κατάδυσης...
Εδω που έφτασε η χώρα, η ηθική, το ηθικό, η οικονομία, το χρηματιστήριο, η τσέπη μας...
Λίγα λόγια για εμένα
sharelolder-cs . κατά κόσμον Χρήστος. Μετά απο τόσο καιρό στο φορουμ και τόσα posts, με ξέρετε αρκετοί, οι περισσότεροι ....
(διαβάστε περισσότερα)
Don't follow me. I'm lost too...
·Το πληκτρολόγιο της ξανθιάς γραμματέως και άλλα εύθυμα....
·Φορέστε το (ενίοτε τολμηρό) χιούμορ σας...
·Για τους φυλακισμένους...
·Γυναικείος χαρακτήρας
·Αμοιβαία δώρα...
·Η απόδειξη για τη κλιματική αλλαγή
·Ομερ-Πριόνης
·Γκίντερ Φερχόιγκεν: ΑΜΑΝ
·Μη πάει ο νους σας στο πονηρό...
·Εύα for ever !
·Απόκλιση 180 μοιρών
·Σκανδαλι-στικά όνειρα...
·Ντόρα, δώστα όλα....
·τραγούδια απο το You Tube
·Prive σελίδα, AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ KAI ΜΟΝΟ για τον Θρασσάκο (μη μπείτε οι υπόλοιποι)...
·Ο καφές είχε τη δική του ιστορία...
·Γελάνε και τα αυτιά του Γιωργου που φεύγει...
·Δώστε τόπο στα νιάτα και υπουργεία στους σαραντάρηδες
·Για τα μάτια του OTE...
·Please ask Monica for details....
·Κάπου μπροστά θα είναι το πράσσινο....
·Σκέψεις που κάνεις όταν είσαι "μαύρος" και "στη γωνία".....
·Προβληματισμοί...
·Γιατί ζορίζεστε;
·Ευχαριστίσατε τον Κύριο ημών...
·Χιουμορ απο τον Αρκά
·Οταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Σύνδεσμοι


Tραγικές "εκπτώσεις" της νομιμότητας και της ηθικής.
1035 αναγνώστες
Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012
18:41

 

 
Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται να το επιβεβαιώσουν και να το διατρανώσουν:  
 
Είναι προφανές ότι τις προηγούμενες μέρες ασκήθηκε έντονη  πολιτική πίεση προς τις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών για διάθεση των ομολόγων τους που προέκυψαν απ το PSI  στην επαναγορά κρατικού χρέους που προέβη κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ στις 7 /12/12 το Ελληνικό Δημόσιο στις τρέχουσες τιμές.
 
Θα επαναλάβω πως κάθε κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση ίσως εξυπηρετεί τη μείωση του χρέους, ίσως εξυπηρετεί τη μείωση του ρίσκου του ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της σημαντικής δόσης των 31,5 δις που πολυαναμένεται, αλλά δεν εξυπηρετεί διόλου τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των  χιλιάδων μετόχων, όπου επένδυσαν τις οικονομίες ενίοτε μιας ολόκληρης ζωής,  σε τραπεζικές μετοχές.
Και πάντως οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους, έκοντες - άκοντες, τη συμβολή και το χρέος τους προς την χώρα το έπραξαν με το παραπάνω,  με το PSI

 
Η εκ νέου συμμετοχή των τραπεζών στη διάθεση προς το δημόσιο ομολόγων και μάλιστα Αγγλικού δικαίου, σημαίνει ουσιαστικά αποδοχή ενός νέου κουρέματος, και οριστική καταγραφή μιας τεράστιας κεφαλαιακής ζημίας περίπου 70% πάνω στην ονομαστική αξία των ομολόγων που προέκυψαν απ το πρώτο κούρεμα.
Εχουμε λοιπόν αρνητικά κεφάλαια προ της ανακεφαλαιοποίησης των  τραπεζών,  συνεπώς κανένα κίνητρο για  συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στις προσεχείς ΑΜΚ  και μοιραία πορεία προς de facto κρατικοποίηση ή μάλλον ΤΧΣ-ποίηση.

 
Οι τραπεζικές διοικήσεις φυσικά αντιλαμβάνονται το έγκλημα το ποιο εκλήθησαν να εκτελέσουν κατά των μετόχων τους, Και φυσικά αντιλαμβάνονται και φοβούνται τις ποινικές ευθύνες που εύκολα μπορεί να τους προσάψει ενώπιον της δικαιοσύνης ο κάθε ενήμερος των πραγμάτων μέτοχος.
Έτσι ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να  καταθέσει  στη Βουλή τη Παρασκευή νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των τραπεζών από νομικές ευθύνες, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το βασικό αίτημα των επικεφαλής των ελληνικών πιστωτικών ομίλων.
 
Τι εναλλακτική είχαν οι τραπεζίτες; Αν δεν διατίθεντο τα ομόλογα και αντιθέτως συμφωνούσε το ΤΧΣ  στη πρόταση των τραπεζών να τα εγγυηθεί στο ακέραιο (100%) έναντι κάποιου ετήσιου ασφαλίστρου που ήταν πρόθυμες να πληρώνουν οι τράπεζες, τότε αυτομάτως αυτές  θα έγραφαν στα βιβλία τους την εγγυημένη ονομαστική αξία και όχι τη τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά.
Αντιλαμβάνεστε πόσο θα βελτιωνόταν λογιστικά η θέση τους;   Κατά  0,70 * 15 δις = 10,5 δις.
Άρα θα χρειάζονταν πολύ λιγότερα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση, (δηλαδή 10,5 δις λιγότερα) και άρα θα προέκυπτε πολύ μικρότερο dilution της σημερινής τους μετοχικής σύνθεσης στην ΑΜΚ.
Τώρα οι τράπεζες πλέον κρατικοποιούνται ή για την ακρίβεια ΤΧΣ-ποιούνται και οι νυν μέτοχοι θα γίνουν τόσο μικροί που θα χρειάζεται μικροσκόπιο να τους βρεις στη θάλασσα των νέων μετοχών που θα εκδοθούν....
 
Με άλλα λόγια οι ιδιώτες μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών πλήρωσαν με τη ιδιωτική περιουσία τους,  ένα πολύ μεγάλο μέρος του Δημοσίου χρέους.
 
Περιπου 400.000 μέτοχοι εχασαν υπερ της αποπληρωμής μαζί με το PSI συνολικά σχεδόν 50 δις ευρώ, απείρως περισσότερα απο όσα τους αναλογούσαν, και απείρως περισσότερα απο οποιαδηποτε άλλη κοινωνική ομάδα.
Οι τραπεζικές μετοχές κυριολεκτικά εξαχνώθηκαν και δεν υπάρχει ελπίδα κερδους και μερίσματος για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον.
Μη ξεχνάμε οτι οι μέτοχοι υπέστησαν παράλληλα, ότι και οι λοιποί  Ελληνες σε μείωση μισθών, μείωση σύνταξης,  συρρικνωση τζίρου,  αυξηση φορολογίας, απόλυση απ την εργασία, απώλεια αξίας ακινήτων κλπ 
 
Τετοια ληστρική υφαρπαγη περιουσίας χωρίς απαλλοτρίωση,  είναι αντισυνταγματικό πραξικόπημα , που  επεβλήθη γκανγκστερικά στις τράπεζες απ το Ελληνικό Κράτος.
Αυτά τα ζητήματα όμως είναι ακρογωνιαίοι λίθοι σε μια ελεύθερη οικονομία, σε μια εύτακτη χώρα που σέβεται και προστατεύει συνταγματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
 
Η χώρα και το συμφέρον της δεν μπορεί να δομηθούν πάνω σε τέτοιες τραγικές "εκπτώσεις" της νομιμότητας και της ηθικής.
Σχόλια

09/12 19:24  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε Χρήστο,
θα συμφωνήσω και (κυρίως) θα διαφωνήσω (αιχμηρώς) για να "γίνει κουβέντα".
1. Στο προσφατο παρελθόν - προ κρατικής χρεοκοπίας, αλλά όταν ήταν επαπειλούμενη - ο Τράπεζες "κερδοσκόπησαν" (δήθεν εκ του ασφαλούς) με τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων των Ομολόγων και επιτοκίου δανεισμού τους από την ΕΚΤ (με ενέχυρο τα Ομόλογα). Ας πρόσεχαν!
2. Οι (μικρο)μετοχοι τους είχαν κάθε δυνατοτητα οξυδερκούς πρόβλεψης του που θα οδηγούσε η παραπάνω διαδικασία με ημερομηία λήξης. Προτιμησαν τη διακράτηση νομίζοντας ότι "κλέβουν εκκλησία"... Ας πρόσεχαν!
3. Οι μεγαλομέτοχοί τους βεβαίως (οι οποίοι και διοικούν, ή ορίζουν τη Διοίκηση), δεν είχαν τη δυνατότητα ρευστοποίησης. Άφησαν τη βάρκα να σέρνεται ελπίζοντας (ακόμη μια φορά) να τους προστατεύσει το γκουβέρνο. Ας πρόσεχαν!
4. Η προφανέστατη (για το 1ο PSI) έλλειψη Διαχείρισης Κινδύνου, αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ Εταιρικής Διακυβέρνησης.
5. Με το 2ο PSI οι Διοιηκήσεις κρύβονται πίσω από το γκουβέρνο, το οποίο είναι αυτή τη φορά πρόθυμο να τις καλύψει.
(εάν χρειαστεί θα συνεχίσω)
10/12 00:36  shareholder-cs
Αγαπητέ Τριανταφυλλε
Έγραφα ΗΔΗ από το Δεκέμβρη του 2009 εδώ
«Δημόσιο χρέος και κερδοφορία τραπεζών: Συγκοινωνούντα δοχεία. Η περίπτωση της ΕΤΕ»
http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=21535&blid=14
όπου επεξηγούσα το ρίσκο των επιτοκίων…
Αυτή η κατάσταση δεν ευνοούσε μονό τα προσωρινά τραπεζικά κέρδη (αναλαμβάνοντας τεράστιο ρίσκο) αλλά κυρίως το ελληνικό δημόσιο καθώς η μεν ΕΚΤ δεν μπορούσε τότε να δανείσει απ ευθείας ένα κράτος-μέλος τα δε ελληνικά ομόλογα δεν εύρισκαν πρόθυμους αγοραστές στο εξωτερικό. Οπότε οι τραπεζες μπήκαν ενδιάμεσες, βγάζοντας το κατι-τις τους.
Επειδή θεωρώ ότι ΑΝ το ρίσκο που αναλάμβαναν μπορώ το αντιλαμβάνομαι εγώ, που είμαι ένας απλός επενδυτής, έστω ενημερωμένος, τότε σίγουρα τον αντιλαμβάνονται και οι τράπεζες που έχουν διευθύνσεις διαχείρισης ρίσκου και έμπειρα και σπουδαγμένα στελέχη.
Και τον αντιλαμβάνεται και η Τράπεζα της Ελλάδος ομοίως.
10/12 00:37  shareholder-cs
Άρα μήπως πίσω απ το «ας πρόσεχαν» δεν κρύβεται η απληστία, αλλά ο εξαναγκασμός τους και η πλήρης εξάρτηση τους απ’ το βαρύ χέρι του κράτους μέσα σε ένα κρατικοδίαιτο περιβάλλον; Που μπορεί να αλλάξει απ τη φορολογία μέχρι να αποφασίσει –ετσι απλά- αν θα ζήσεις ή θα πεθάνεις
Bλέπε ΤΤ όπου απλώς ανακοινώθηκε απ τον Υπουργό Οικονομικών ότι χρεοκόπησε (άνευ λοιπών αποδείξεων), και ανεστάλη η διαπραγμάτευση στο ταμπλώ, και σύντομα διαχωρίζεται σε good –bad bank και διαμοιράζονται τα ιμάτια…

Βλέπουμε σήμερα σε τι είδους πιέσεις αναγκάζονται οι διοικήσεις να υποκύψουν, όταν αναγκάζονται σε επιλογές που σημαίνουν ευθεία και αυταπόδεικτη καταγραφή τεράστιας ζημιάς με άμεσο κίνδυνο να τις σέρνουν οι μέτοχοι για κακοπιστία στα δικαστήρια…
10/12 00:59  shareholder-cs
Και αν αύριο στα πλαίσια μιας αντισταθμισης και "αποζημίωσης" των εξαναγκασμών των τραπεζών να υπερφορτωθούν ΟΕΔ και της λαίλαπας και των άγριων κουρεμάτων που ακολούθησαν, ομού και των κοκκινων δανείων που προήθαν βασικά απο τις δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων και την εκτόξευση της φορολογίας και τις πολιτικές του κρατους, και την δι αυτών απαξίωση των ακινήτων,
αν λοιπόν τυχει και υπάρχει αυριο απ το κρατος κάποια πριμοδότηση των τραπεζων ή κάποια χαριστική συμπεριφορά, τότε όλοι -με την Αριστερά προεξάρχουσα- θα ξεχνάνε το συρσιμό του τραπεζικού τομέα στη καταστροφή, και θα κατηγορούνε τις τραπεζες ως προστατευόμενες και ευνοούμενες του συστήματος...

Οχι φίλε Τριανταφυλλε, δεν θέλουμε ένα κρατος-νταβατζή, που σημερα να μας κατακρεουργεί και αύριο τάχα να μας γιατρεύει τις πληγές. Θέλουμε ένα μικρό ευτακτο κρατος, να μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε μόνοι μας.
10/12 01:54  shareholder-cs
Ιδου και η άποψη του Γιαννη Βαρουφάκη
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=20447
10/12 11:59  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
<δεν θέλουμε ένα κράτος-νταβατζή, που σημερα να μας κατακρεουργεί και αύριο τάχα να μας γιατρεύει τις πληγές. Θέλουμε ένα μικρό ευτακτο κρατος, να μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε μόνοι μας.>
Σε αυτό συμφωνούμε απολύτως.
10/12 17:14  zyzzx
Επειδη ολα εχουν χασει την αξια τους , καλο ειναι να ξερουμε τι ειχαμε και τι χασαμε.
Το αειμνιστο 1981 ειχαμε πολλες κρατικες τραπεζες σε ποσοστο που μπορει ανετα να ξεπερνουσε τα τρια τεταρτα.
Τωρα λοιπον που μπατιρισαν τα κομματα και η πολιτικη που θα βρει την δυναμη το οποιοδηποτε κομμα να επιβληθει στους προθυμους και συμπαθητικους ψηφοφορους.
Με τις τραπεζες στο χερι τα πραγματα γινονται πολυ πιο ευκολα.
Φερ' ειπειν.
Ο Μητσος χρωσταει ; Θα του κανουμε ευκολιες αν βοηθησει το κομμα.
Ο Μητσος θελει λεφτα ; Θα του δωσουμε αν εινα σωστος στην συμπεριφορα του με το κομμα...
Ειναι ενα παιχνιδι . Κι αν προσθεσουμε και το μαγαζι στο Χολαργο που ζεσταινει εδω και χρονια τις μηχανες.
Τοτε ειμαστε καλλυμενοι απο ολες τις μπαντες.

Εξαιρετικη η αναφορα σου Shareholder και πολυ επικαιρη για οσους διαθετουν χαρτια των " τοκογλυφικων " οικων.

Το αρωμα του Χρηματιστηριου καλυφθηκε απο την δυσωδια της πολτικης ανικανοτητας.

10/12 21:09  shareholder-cs
Σε ισχύ η απαλλαγή ευθυνών Δ.Σ. τραπεζών για ανταλλαγή ομολόγων
http://www.capital.gr/News.asp?id=1685340
15/12 08:47  shareholder-cs
Ελεγα στο τέλος αυτού εδω του άρθρου "Η χώρα και το συμφέρον της δεν μπορεί να δομηθούν πάνω σε τέτοιες τραγικές "εκπτώσεις" της νομιμότητας και της ηθικής."
Κι ομως η διάτρητη δικαιοσύνη δια του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου τα ισοπεδώνει όλα αφου έκρινε Συνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει μικρότερη επιβάρυνση του Δημοσίου στον τόκο υπερημερίας για χρέη του απ' ό,τι στους ιδιώτες που χρωστούν σε αυτό. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2264052
Απίστευτο; κι ομως έκρινε οτι συνιστούν λόγους δημοσίου συμφέροντος η ανάγκη διασφαλίσεως της δημοσιονομικής ισορροπίας του κράτους και η αντιμετώπιση της διαπιστωθείσας από τον νομοθέτη, οξείας δημοσιονομικής κρίσεως την οποία διέρχεται η Ελλάδα.

Δηλαδή η κρίση υπάρχει για τη χωρα και δεν υπάρχει για τους πολίτες...


Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Η καλύτερη πληροφορία είναι η σωστή σκέψηfree counters

Athens

Get your own Box.net widget and share anywhere!

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις